Clicky


Bijna 100 techbedrijven VS tegen inreisverbod

Bijna 100 techbedrijven VS tegen inreisverbod
06-02-2017 22:55 | Buitenland | auteur ANP/DPA

WASHINGTON - Bijna honderd Amerikaanse techbedrijven hebben zich gevoegd in de rechtszaak over het inreisverbod voor burgers uit zeven islamitische landen. Onder de bedrijven zijn bekende namen als Apple, Microsoft, Google, Uber, Airbnb, eBay en Mozilla.

De 97 ondernemingen lieten zich maandag registreren. Zij voeren aan dat het door Donald Trump uitgevaardigde inreisverbod hun belangen schaadt omdat het moeilijker wordt personeel binnen te halen, meldt de omroep CBS.

Ook een tiental oud-diplomaten en veiligheidsfunctionarissen van naam mengden zich in het juridisch steekspel. Ze dienden bij de rechter van appel in San Francisco een verzoekschrift in om reanimatie van Trumps inreisverbod te voorkomen. Tot de ondertekenaars behoren de voormalige buitenlandministers Madeleine Albright en John Kerry, ex-Defensieminister Leon Panetta en Obama's veiligheidsadviseur Susan Rice.

Zij stellen dat het beleid vluchtelingen en reizigers uit bepaalde moslimlanden te weren de Verenigde Staten niet veiliger maakt, maar eerder het tegendeel bewerkstelligt. "Naar ons professioneel inzicht valt deze ban niet te rechtvaardigen door verwijzingen naar de nationale veiligheid of door overwegingen van buitenlandpolitieke aard'', was de toelichting.

Een rechter in Seattle bepaalde vrijdag dat de inreisbeperking voor de VS direct moet worden opgeheven. De zaak was aangespannen door de staat Washington en kreeg later bijval van Minnesota. Het inreisverbod voor burgers uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië en Syrië was uitgevaardigd met een presidentieel decreet.

Een Amerikaans federaal hof wees dit weekeinde het verzoek af van het Amerikaanse ministerie van Justitie om het omstreden inreisverbod te handhaven.