Clicky


FNV pleit voor meer slagkracht Inspectie SZW

FNV pleit voor meer slagkracht Inspectie SZW
06-02-2017 17:07 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

UTRECHT - De FNV wil dat de bevoegdheden en capaciteit van de Inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie) vergroot wordt zodat zij arbeidsuitbuiting beter kan aanpakken. De vakbond wil vooral een integrale aanpak van schijnconstructies, waarbij teams van Inspectie SZW, Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank en UWV samenwerken. FNV wil dat er hoge boetes komen op het onderbetalen van uitzendkrachten; werkgevers komen daar nu mee weg.

Ook zijn er fors meer inspecteurs nodig om de arbeidsuitbuiting, die steeds vaker voorkomt, te stoppen en de pakkans te vergroten. Mariëtte Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator FNV: ‘De controle van werkgevers en opdrachtgevers in Nederland is enorm versnipperd en wetten kennen te veel uitzonderingen. Door een integrale aanpak kunnen we de valsspelers op de arbeidsmarkt veel effectiever aanpakken en voorkomen dat werkenden de dupe worden. We willen gelijk loon voor gelijk werk. Genoeg fatsoenlijke werkgevers willen dit ook. Veel Nederlandse vakkrachten worden onderbetaald of verliezen hun werk doordat bedrijven via allerlei constructies goedkopere arbeid halen van 1000 kilometer verderop. Die race naar beneden moet stoppen.’

Handhaving en Naleving FNV houdt vandaag in Amsterdam een bijeenkomst vanwege haar 2,5 jarig bestaan, waarin ze resultaten van haar werk in de strijd tegen cao-ontduiking en uitbuiting laat zien. Politici van PvdA, CDA, Groen Links en SP debatteren met elkaar over eerlijke regels op de arbeidsmarkt, waarbij gelijke loonkosten voor gelijk werk uitgangspunt moet zijn.

Oneerlijke bescherming

Daarnaast vindt FNV dat werkgevers onterecht worden beschermd tegen controles van bijvoorbeeld de Inspectie SZW. Mariette Patijn: ‘Inspectie SZW is opgericht om arbeidsuitbuiting op te sporen. Maar wat is de praktijk? Werkgevers worden soms beschermd door regels. Zo kondigt de Inspectie vooraf aan dat er een controle komt. De foute werkgevers verdoezelen dan snel wat ze fout doen en leggen mensen vooraf het zwijgen op. Als de Inspectie meer controles kan uitvoeren, voldoende capaciteit heeft en hogere boetes kan uitdelen kunnen zij én wij samen doorbijten.’

Goede oplossingen

Handhaving en Naleving FNV heeft ruim 4000 werknemers gesproken tijdens vele poortacties en thuisbezoeken, voert juridische procedures over uitbuiting en legt schijnconstructies en verdienmodellen tot op de euro bloot. Daaruit blijkt dat werkgevers miljoenen verdienen aan schijnconstructies. Door cao-ontduiking zijn ze vaak 15 tot soms wel 30 procent goedkoper uit. Ook de staat loopt door schijnconstructies miljarden euro's aan loonbelasting mis.