Transport Online - Gedupeerden inreisverbod mogen weer boarden

Gedupeerden inreisverbod mogen weer boarden

Gedupeerden inreisverbod mogen weer boarden
04-02-2017 09:18 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - Luchtvaartmaatschappijen mogen weer passagiers naar de Verenigde Staten brengen uit de zeven landen waarvoor president Donald Trump een inreisverbod had afgekondigd. Nu de rechter het verbod tijdelijk heeft opgeschort, zijn zij met een geldig visum weer welkom in de VS.

De Amerikaanse immigratiedienst heeft luchtvaartmaatschappijen laten weten dat zij mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië weer mogen meenemen. KLM liet weten de boodschap te hebben ontvangen. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij is daar naar eigen zeggen "verheugd'' over.

Een federale rechter in Seattle besloot het inreisverbod voor inwoners van de zeven moslimlanden tijdelijk op te schorten. Hij maakte daarbij duidelijk dat de sinds vorige week geldende restricties voor toegang tot de VS direct konden worden opgeheven. Die inreisbeperkingen waren het gevolg van een vorige week door Trump ondertekend presidentieel decreet.

In een eerste reactie noemde het Witte Huis de uitspraak ,,schandelijk'', maar noemde dat woord niet in een tweede, vergelijkbare verklaring. Het ministerie van Justitie zal bij een rechter een spoedverzoek indienen om te voorkomen dat het inreisverbod ook daadwerkelijk wordt opgeschort.

De zaak tegen het decreet was aangespannen door de staat Washington en kreeg later bijval van Minnesota. De rechter in Seattle maakte duidelijk dat de staten het recht hebben dit soort federale maatregelen aan te vechten. "Niemand staat boven de wet, zelfs de president niet'', zei Bob Ferguson, aanklager voor de staat Washington.

De schattingen over het aantal visa dat is ingetrokken sinds Trump het inreisverbod uitvaardigde lopen uiteen. The Washington Post onthulde vrijdag dat het om meer dan 100.000 visa zou gaan. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken betreft het rond de 60.000 visa.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,743
Diesel1,407

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions