Clicky


Wiebes weigert zoektocht schuldigen bij Belastingdienst

Wiebes weigert zoektocht schuldigen bij Belastingdienst
02-02-2017 14:07 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Staatssecretaris Eric Wiebes is ,,onder geen beding'' bereid om naar schuldigen te gaan zoeken voor de organisatorische chaos bij de Belastingdienst. Hij wil niet dat er in het ambtelijk apparaat mensen worden aangewezen die verantwoordelijk zouden zijn voor de "woekerende cultuur'' waaruit een compleet uit de hand gelopen vertrekregeling is voortgekomen, waar Wiebes zelf niets van wist.

Wiebes is ervan overtuigd dat er "geen kwade genius'' is en hij wil daarom ook niemand "ophangen''. De staatssecretaris benadrukt dat hij politiek verantwoordelijk is. "Hoe hard u mij de schuld wilt geven'' moeten de Tweede Kamerleden volgens hem zelf weten, zei hij donderdag.

Wiebes houdt vol dat hij op geen enkele manier heeft geweten van de vertrekregeling: "Dit is wat het is.''

D66, CDA en PVV zijn niet overtuigd en willen toch verdere opheldering. Wiebes ziet niets in een nieuw onderzoek.

Een commissie heeft onderzoek gedaan naar de besluitvorming bij de Belastingdienst. Ze presenteerde vorige week haar bevindingen, maar tekende aan dat door de korte tijd die de commissie had ze lang niet alles heeft kunnen onderzoeken.

De commissie concludeerde dat er door de slechte bestuurscultuur bij de top van de fiscus zorgen zijn over het toekomstige functioneren van de Belastingdienst. Wiebes heeft gegarandeerd dat de inning van belastingen niet in gevaar komt.