Transport Online - 'Overname van der Lee in strijd met cao afspraken en SER fusie- en gedragsregels'

'Overname van der Lee in strijd met cao afspraken en SER fusie- en gedragsregels'

'Overname van der Lee in strijd met cao afspraken en SER fusie- en gedragsregels'
31-01-2017 10:28 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Recentelijk werd Van der Lee overgenomen door Vervaeke uit België. Hierdoor ontstaat er een bijzondere situatie. "In eerste instantie zul je daar als werknemer niet veel van merken. Alleen het eigendom (aandelen) van Van der Lee gaat over naar de Vervaeke groep. Maar...", meldt Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.

Wat is er overgenomen?

De Holding Van der Lee International B.V. is verkocht aan de Holding Vervaeke. Onder de holding Van der Lee vallen zes bedrijven. Dit zijn: Internationaal Transportbedrijf L. van der Lee en Zonen B.V.; Van der Lee Deutschland GmbH; Van der Lee Belgium N.V.; Van der Lee Delft B.V.; Van der Lee Onroerend Goed B.V.; Auto-Service “Delft” B.V.

Door wie is Van der Lee overgenomen?

Alle aandelen van de holding Van der Lee International B.V. zijn overgegaan naar Holding Vervaeke B.V. dat onderdeel is van Transports Vervaeke N.V. uit België. Zowel Van der Lee als Vervaeke zijn actief in het vervoer van gevaarlijke stoffen voor de chemische en petrochemische industrie.

Krijgt een werknemer nu een ander arbeidscontract?

"Nee, aan je arbeidsovereenkomst verandert er niets. Ook de cao (knv) blijft gewoon van toepassing. Voorlopig blijft ook de directie hetzelfde. Maar elke week is er wel iemand van Vervaeke in Delft om lopende zaken te bespreken en het bedrijf verder te leren kennen", aldus van Rijssel.

Verandert er dan helemaal niets?

"Nee, dat zou te mooi zijn. Natuurlijk heeft de directie wel wat te vertellen, maar de belangrijkste beslissingen worden toch door de eigenaar, dus de Vervaeke groep, genomen. Denk daarbij aan de benoeming van een nieuwe directie, het wel of niet investeren in het bedrijf etc. In de loop van dit jaar zal er een nieuwe directie aangesteld worden door Vervaeke."

Overname in strijd met cao afspraken

De overname is in strijd met cao afspraken en de SER fusie- gedragsregels? "Dat klopt, Van der Lee had de vakbonden en de SER moeten informeren over de verkoop van de onderneming voordat ze het daar samen over eens werden. Op 17 januari is een brief aan de SER en de vakbonden gestuurd waarin wordt vermeld dat er sprake is van “een voornemen tot fusie”. Op 17 januari is overeenstemming bereikt over de aandelenoverdracht en is het contract getekend. De bedoeling van de fusie gedragsregels is dat vakbonden en de directies van de bedrijven met elkaar in gesprek gaan over de verkoop van de ondernemingen. Dan gaat het uiteraard ook over de bedoeling van de fusie, de toekomst van de bedrijven, de werkgelegenheid etc. Daar komt nu dus niets meer van terecht."

"CNV Vakmensen dient een klacht in bij de SER. Omdat de melding aan vakbonden niet op tijd is geweest en wij dus niet in de gelegenheid zijn gesteld om iets van de overname te vinden heeft CNV Vakmensen een klacht ingediend bij de SER", zegt van Rijssel.

"Zowel de holding Vervaeke als Van der Lee werden bij de overname bijgestaan door het advocaten en notariskantoor Ploum Lodder Princen uit Rotterdam. Een bedrijf dat veel vaker te maken heeft met fusies en overnames van bedrijven. Zij hadden de directies van Vervaeke en Van der Lee er op moeten wijzen dat de melding op tijd gedaan moet worden, want zij kennen de regels!"

"Veel moet je je niet voorstellen van het indienen van zo’n klacht. De overname wordt daarmee niet ongedaan gemaakt. De macht van de SER is beperkt tot het roepen van “foei, dat hadden jullie niet mogen doen”. Maar toch is het goed dat partijen erop gewezen worden dat dit niet de manier is waarop wij in Nederland met elkaar om willen gaan!"

Zijn de werknemers nu overgeleverd aan de Belgen?

"Ja, als je niets doet dan is dat zo. Alle belangrijke beslissingen worden voortaan genomen door Vervaeke. Als werknemer kun je wel invloed uitoefenen op besluiten die genomen gaan worden. Dan moet er wel een ondernemingsraad worden opgericht. Via de ondernemingsraad heb je wat te zeggen over de benoeming van de nieuwe directie, als de familie Van der Lee ermee stopt. Ook over investeringen, de toekomst van het bedrijf etc. heb je dan wat te zeggen", besluit van Rijssel.

Foto's

  • J.Roeland
    VERVAEKE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions