Clicky


Rutte pal achter Van der Steur

Rutte pal achter Van der Steur
26-01-2017 19:35 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Hoewel minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) de oppositie niet weet te overtuigen, blijft premier en VVD-partijgenoot Mark Rutte donderdag in het debat over de Teevendeal pal achter hem staan. "Ik vertrouw hem", zei de premier donderdag in de Tweede Kamer. De antwoorden van Van der Steur waren "adequaat en doeltreffend", oordeelde Rutte.

Bijna de hele oppositie denkt daar anders over en vond de verdediging van de VVD-minister onvoldoende. Volgens CDA-voorman Sybrand Buma gaf Van der Steur "zeer gebrekkige antwoorden". Ook SP-leider Emile Roemer en D66-leider Alexander Pechtold trekken de lezing van Van der Steur in twijfel.

Attje Kuiken van coalitiepartner PvdA heeft nog geen conclusie over de rol van Van der Steur getrokken. Wel merkte zij op dat Van der Steur er in ieder geval "niet actief'' aan heeft bijgedragen dat informatie openbaar zou worden gemaakt.

Ook Rutte wordt hard aangevallen door de oppositiepartijen. "U gaat gewoon door met het gesloten houden van de doofpot", stelde Roemer.

Informatie over de Teevendeal zou zijn achtergehouden voor de Tweede Kamer doordat Van der Steur zich in 2015 als Kamerlid had bemoeid met antwoorden op Kamervragen aan zijn voorganger Ivo Opstelten.

"Zeer kwetsbaar'', had Van der Steur genoteerd bij de passage over bedragen van de deal met drugshandelaar Cees H. die toenmalig staatssecretaris Fred Teeven zich had weten te herinneren. Dat waren de bedragen waar de Kamer al een tijd kennis van wilde nemen. Ze werden geschrapt uit de uiteindelijke antwoorden.

Van der Steur houdt vol dat uit zijn commentaar op geen enkele manier blijkt dat hij vond dat dit moest worden weggehaald. "Ik vond en vind dat de bedragen hadden moeten worden gemeld'', aldus Van der Steur.