Duitsland wil nog langer grenscontroles

Duitsland wil nog langer grenscontroles
26-01-2017 13:30 | Buitenland | auteur ANP/DPA

VALLETTA - Duitsland wil langer controles houden aan zijn grens met het oog op terreurdreiging. Nu vormt de migrantencrisis nog de rechtsgrond voor de controles aan de grens met Oostenrijk.

"In Duitsland hebben wij echter te maken met een bijzondere veiligheidstoestand, vooral in dit halfjaar en vooral na de aanslag (in Berlijn)'', zei minister van Binnenlandse Zaken Tomas de Maizière donderdag in Valletta, waar hij in beraad is met ambtgenoten uit de Europese Unie.

In de Schengenzone zijn grenscontroles afgeschaft. Onder bijzondere omstandigheden kunnen ze toch worden gehouden. Zo was de migrantencrisis voor Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Noorwegen reden om de controles tijdelijk weer in te voeren. Ze kunnen iedere drie maanden op voorstel van de Europese Commissie worden verlengd. Woensdag nog stemde de EU ermee in dat de controles tot half mei voortduren.

Door net als Frankrijk een beroep te doen op terreurdreiging, maakt Duitsland het eenvoudiger om de controles te verlengen. Volgens Duitse media wil De Maizière ze tot het einde van het jaar handhaven.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,765
Diesel1,474

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden