Clicky


Trump tekent order bouw 'Mexicaanse' muur

Trump tekent order bouw 'Mexicaanse' muur
25-01-2017 23:33 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump gaat haast maken met het weren van illegale immigranten en het verbeteren van de veiligheid in de Verenigde Staten. Hij ondertekende woensdag onder meer de verordening voor bouw van een muur op de grens met Mexico. Daarmee kan binnen enkele maanden worden begonnen. De voorbereiding gaat meteen van start, zei de president. "Een land zonder grenzen is geen land'',

Trump beloofde voorts de grensbewaking te verbeteren door vijfduizend mensen extra aan te nemen. Het aantal agenten dat in noodgevallen oproepbaar is, wordt verdrievoudigd. Vrijplaatsen voor geluk- en asielzoekers worden aangepakt door de lokale overheden die dat gedogen geen subsidie meer te geven. Er komt een overheidsbureau dat slachtoffers van misdrijven gepleegd door illegalen gaat bijstaan. Het is straks ondenkbaar dat opgepakte illegalen meteen weer worden vrijgelaten. Dat is volgens Trump nu het beleid.

Op het gebied van veiligheid willen de VS wel samenwerken met Mexico. Ook ziet Trump het belang in van een economisch sterke zuiderbuur. De muur langs de 3200 kilometer lange zuidgrens vormde een belangrijk en fel bekritiseerd onderdeel in de verkiezingscampagne van de Republikein Trump. De muur zou onnodig en veel te duur zijn en mogelijk na de verkiezingen niet terugkeren als serieus project.

Mexico zal volgens Trump hoe dan ook voor de kosten opdraaien. "Dat kan op een ingewikkelde manier gaan'', zei hij. Hij reageerde op de opmerkingen van de Mexicaanse president, die niet wil meebetalen aan de muur. De muur moet een dam opwerpen tegen illegale immigratie naar de VS maar volgens een woordvoerder van het Witte Huis ook tegen drugs en andere smokkelwaar zoals wapens en baar geld.