Clicky


Medewerkers afval- en milieubedrijven willen cao-verbeteringen

Medewerkers afval- en milieubedrijven willen cao-verbeteringen
25-01-2017 13:20 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Werknemers in de private afval- en milieubedrijven willen verbeteringen in de cao. Yolanda Reus van FNV Transport & Logistiek: "De ruim 15.000 werknemers halen ons huisvuil en bedrijfsafval op, sorteren en verwerken dit. Ze werken hard en doen veelal zwaar en vies werk. Binnen de lopende cao-onderhandelingen beroepsgoederenvervoer eisen we voor deze groep een viertal verbeteringen."

1. Structureel betalen van de vuil-werk-toeslag. Reus: Dit staat al in de cao, maar het is nog een keus van de werkgever om deze toeslag te betalen. In de praktijk betalen ze niet.

2. Behoud van werk bij contractswisseling. Reus: "Het betreft een aanbestedingsmarkt waarbij werknemers nu nog niet automatisch hun werk volgen bij gunning aan een ander bedrijf. Aanbesteding levert onzekerheid op voor werknemers. Onze leden werken hard en willen de garantie dat ze hun werk ook na een aanbesteding kunnen blijven doen."

3. 80-90-100 regeling (80% werken, tegen 90% salaris met 100% pensioen opbouw). Reus: "Zwaar en vies werk valt oudere werknemers zwaarder, daarnaast wil je voorkomen dat er jeugdwerkeloosheid ontstaat. Met deze regeling is dat mogelijk en profiteert het bedrijf van jonge instroom."

4. Vergoeding voor de reiskosten woon-werkverkeer. Reus: "Deze kosten drukken nu flink op het besteedbaar inkomen van werknemers."

Cao onderhandelaar FNV Transport & Logistiek, Egon Groen stelt: "Ik ben verbaasd dat werkgevers stellen dat vuil werk haast niet meer voorkomt in deze markt. De bedrijfskleding van onze leden vertelt aan het eind van een werkdag een heel ander verhaal."

Werkgevers willen niet ingaan op de eisen. Reus: "Leden van de vakbond zijn boos en komen op 2 februari bij elkaar om een strijdplan te maken. Zij laten zich niet langer afschepen en sluiten acties niet uit."

Cao Beroepsgoederenvervoer

De volgende onderhandeling over de cao Beroepsgoederenvervoer vindt plaats op 14 februari. Ook andere werknemers zijn niet tevreden over de progressie, zo organiseren KNV chauffeurs zich al langer om hun eisen kracht bij te zetten.