Clicky


Falck bouwt innovatief nieuw veiligheidscentrum op Maasvlakte

Falck bouwt innovatief nieuw veiligheidscentrum op Maasvlakte
24-01-2017 16:53 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Falck neemt in 2018 een nieuw trainingscentrum op de Maasvlakte in gebruik. Er wordt een internationaal toonaangevend veiligheidskenniscentrum voor publieke en industriële brandweren, de offshore, maritieme sector en windindustrie gerealiseerd. Daartoe heeft Falck vandaag, 24 januari 2017, met het Havenbedrijf Rotterdam een overeenkomst gesloten voor de uitgifte van het nieuwe terrein.

Het in veiligheid en veiligheidstrainingen gespecialiseerde bedrijf verlaat zijn huidige locatie aan de Beerweg. Het aflopen van het huurcontract met het Havenbedrijf Rotterdam, voorjaar 2018, geeft Falck de gelegenheid om een volledig nieuw veiligheidscentrum te ontwikkelen. De verhuizing is tot stand gekomen met de volledige medewerking van het Havenbedrijf Rotterdam die verantwoordelijk is voor de exploitatie van de haventerreinen.

Al in 1985 werd op enkele kilometers van de huidige locatie een groot trainingscentrum opgericht voor brandweer, industrie, offshore en de maritieme sector vanuit een samenwerking tussen Havenbedrijf Rotterdam, Smit Internationale en de Nederlandse Veiligheidsdienst. Het belangrijkste doel van het veiligheidscentrum, toen onder de namen Risc en Nutec, was om een veilig woon- en werkgebied te creëren in de haven van Rotterdam. Met de ondertekening van vandaag wordt de samenwerking voortgezet. Het nieuwe terrein ligt een paar honderd meter oostelijk van het bestaande trainingscentrum.

Joost Eenhuizen, business manager Maritieme Industrie & Offshore van Havenbedrijf Rotterdam ziet Falck als een belangrijk bedrijf voor het Rotterdamse havengebied. “Met zijn kennis en expertise op het gebied van veiligheid draagt Falck bij aan veiligheid in de haven. Als havenbedrijf willen we een hoge veiligheidsstandaard realiseren. We zijn blij dat Falck al zo lang actief is op de Maasvlakte en met zijn kwalitatief hoogwaardige diensten bedrijven in de haven helpt om zich optimaal op incidentbeheersing voor te bereiden."

De ingebruikname van het nieuwe terrein in 2018 behelst voor Falck veel meer dan louter een verplaatsing van activiteiten. Interactieve realistische beleving en koppeling tussen kennis en praktijk zijn de grondslagen voor de ontwikkeling van het nieuwe terrein. Het nieuwe centrum, dat ruim een hectare groter wordt dan het huidige terrein, wordt gebouwd en ingericht volgens de modernste standaarden voor techniek, milieu, arbeidshygiëne, veiligheid, en trainingstechnologieën zoals virtual reality omgevingen voor incidentbestrijding en crisismanagement. Daarnaast komt op het nieuwe terrein een fieldlab, voor onderzoek en praktijkexperimenten. De functionele wensen en behoeften van zowel nationale als internationale klanten zijn leidend bij het ontwerp van de trainingsfaciliteiten.

De verwachting is dat het nieuwe trainings- en onderzoekscentrum in het voorjaar van 2018 in gebruik kan worden genomen.