Clicky


Trump zet dollar onder druk

Trump zet dollar onder druk
23-01-2017 17:33 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De waarde van de dollar ging maandag verder omlaag. Op de markt galmt de ongekend harde inauguratiespeech van president Donald Trump van afgelopen vrijdag nog na. Later op de dag richt hij zijn pijlen op verschillende handelsdeals, als voorbeeld van zijn aangekondigde Amerika-eerstbeleid.

Zijn protectionistische boodschap roept vragen op over de rol die de VS de komende jaren internationaal willen spelen. Trump voegt meteen de daad bij het woord door een Aziatisch handelsverdrag in te trekken, en een soortgelijk verdrag in Noord-Amerika opnieuw onder de loep te nemen.

Ook herhaalde Trump dat hij van plan is hoge grensbelastingen op te leggen aan bedrijven die producten in willen voeren in de VS. In een ontmoeting met bestuurders van bedrijven als Tesla, US Steel, Dow Chemical en Lockheed in het Witte Huis beloofde hij dat binnenlandse productie juist op kortingen kan rekenen.

Euro

De dollar zakte maandag onder meer weg ten opzichte van de euro, die aansterkte tot boven de 1,0744 dollar. Daarmee bereikte de Europese munt de hoogste waarde sinds begin december. De onzekerheid over Trump zorgde ook voor een grotere vraag naar veilig geachte beleggingen als goud.

"De heftigheid van de speech van Trump zorgt ervoor dat ook andere delen van zijn campagneretoriek weer onder de loep worden genomen'', concludeerde een analist van UBS. "Het ziet ernaar uit dat Trump zijn toon niet matigt.''

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions