Clicky

 
Transport Online - Vanaf maandag is de Maas tussen Sambeek en Grave weer bevaarbaar

Vanaf maandag is de Maas tussen Sambeek en Grave weer bevaarbaar

Vanaf maandag is de Maas tussen Sambeek en Grave weer bevaarbaar
20-01-2017 13:31 | Algemeen | auteur ANP

NIJMEGEN - Vanaf maandagmorgen 08.00 uur is de Maas tussen Sambeek en Grave weer bevaarbaar voor de binnenvaart. Schepen met beperkte diepgang kunnen vanaf dat moment weer hun gewone route via de Maas varen. Later maandag is de Maas weer bevaarbaar voor alle schepen, verwacht Rijkswaterstaat. Het Maas-Waalkanaal bij Nijmegen is vanaf dinsdag weer volledig beschikbaar voor de binnenvaart, aldus de dienst.

De scheepvaart op de Maas heeft vanaf 29 december stilgelegen nadat een binnenvaarttanker de stuw bij Grave ramde. Daardoor liepen een deel van de Maas en het Maas-Waalkanaal leeg. Reparatie van de stuw gaat zeker nog een halfjaar duren, maar deze week is een tijdelijke dam achter de stuw gebouwd. De binnenvaart en bedrijven langs de Maas hebben een miljoenenschade geleden door de wekenlange stremming.

De tijdelijke dam is gebouwd van breuksteen op een betonnen vloer. De dam is ruim 5 meter hoog en 30 meter breed. Achter de dam valt de rivier droog, waardoor er gewerkt kan worden aan de kapotte stuw. Mocht het plotseling hoogwater worden, dan is de dam weer snel af te breken. De Maas wordt gevoed door regenwater uit België, zodat er altijd nog even tijd is voordat hoogwater in de rivier Grave bereikt.

Schepen op de Maas passeren het tijdelijke bouwwerk via de sluis bij Grave. Als de Maas weer op het normale waterpeil van 7.90 meter is, staat het waterniveau gelijk met dat in het Maas-Waalkanaal en kan de binnenvaart de sluis bij Heumen weer passeren. Dan is scheepvaart van de Waal naar de Maas en omgekeerd ook niet langer gestremd. Dat is belangrijk voor de aanvoer van bouw- en metselzand, want de vele zand- en grindbedrijven in het gebied konden niet leveren door de stremming.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. De Slowaakse schipper van de benzeentanker had niet gedronken volgens justitie. Rijkswaterstaat zegt dat er nog nooit eerder een ongeluk van deze omvang bij stuwen in Nederland is gebeurd.

Foto's

 • J.Roeland
  ESTERO
 • J.Roeland
  MANNA
 • J.Roeland
  TYDA KYRA
 • Binnenvaartschip LIA
  Binnenvaartschip LIA

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden