Clicky


Recordjaar voor export landbouwproducten

Recordjaar voor export landbouwproducten
20-01-2017 09:50 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Vorig jaar hebben Nederlandse boeren voor een recordbedrag aan onder meer groente, fruit, zuivel, vlees en bloemen geëxporteerd. De producten hadden in totaal een waarde van 85 miljard euro, 4,4 procent meer dan in 2015.

Het gaat om de grootste stijging sinds 2011, maakte het ministerie van Economische Zaken vrijdag bekend. Wereldwijd is alleen de Verenigde Staten een grotere exporteur van landbouwproducten. Op de derde plaats staat Duitsland.

Volgens het ministerie heeft de Nederlandse sector zijn toonaangevende positie op de wereldmarkt verder verstevigd. Ondanks het embargo van Rusland konden onder meer door het aanboren van nieuwe markten goede cijfers worden gehaald, aldus een woordvoerder. Hij wijst op de export van uien naar Indonesië en paprika´s naar China.

Van de totale Nederlandse uitvoer bestaat 22 procent uit landbouwproducten, waaronder ook materiaal, kennis en technologie. In 2016 bedroeg de uitvoer van bijvoorbeeld landbouwmachines, meststoffen en speciale klimaatsystemen bijna 9 miljard euro. Dat is een stijging van 2,2 procent ten opzichte van 2015. De export van kasmaterialen nam het sterkst toe (370 miljoen euro).

"Made in Holland staat allang niet meer alleen voor mooie tulpen en lekkere kaas", aldus staatssecretaris Martijn van Dam. Hij wijst erop dat Nederland wereldwijd ook steeds groter wordt wat betreft agrarische kennis en technologie.