Clicky

 
Transport Online - 'Oost-Europese vervoerders ontduiken Duitse maut door AdBlue-Killer' - UPDATE [+video]

'Oost-Europese vervoerders ontduiken Duitse maut door AdBlue-Killer' - UPDATE

'Oost-Europese vervoerders ontduiken Duitse maut door AdBlue-Killer' - UPDATE [+video]
17-01-2017 19:13 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BERLIJN - Een team van ZDF journalisten heeft een bijzonder brutale manier van ontduiken van de Duitse tol blootgelegd in het ZDF programma 'Zoom' dat woensdagavond 18 januari wordt uitgezonden.

Door middel van verborgen camerabeelden in Roemenië en Polen kwamen de journalisten de zwendel op het spoor. Volgens metingen van het ZDF-team is bij één op de vijf vrachtwagens uit Oost-Europa de uitlaat gemanipuleerd.

Hoe werkt het?

Volgens de ZDF hebben deze vrachtwagenchauffeurs en vervoerders elektronica aan boord waarmee technologie van de vrachtwagen wordt uitgeschakeld. De meeste moderne dieselmotoren gebruiken een stof, dat bekend staat als "AdBlue"  om uitlaatgassen te zuiveren. Deze stof wordt door de motor in de uitlaat gespoten en zo worden de uitlaatgassen gereinigd.

Omdat de Duitse maut emmissie gerelateerd is betaalt een vervoerder met schonere vrachtwagens minder maut dan een vervoerder met vuilere motoren.

Echter "AdBlue" kost geld. Daarom bouwden de Oost-Europese vervoerders een technologie in die het gebruik van "AdBlue" simuleert. In oppervlakkige controles zal de politie niets ongewoons zien maar het zorgt er wel voor dat vervoerders die deze technologie gebruiken minder maut betalen door deze simulatie.

In Roemenië toonde een vervoerder trots aan de televisieploeg hoe makkelijk een vrachtwagen kan worden gemanipuleerd en hij legde uit dat "je niet bang hoeft te zijn in Duitsland omdat de politie dit toch niet ontdekt".

ZDF rekende uit dat deze manier van frauderen Duitsland waarschijnlijk al zo'n 110 miljoen euro heeft gekost. Daarnaast zou er door het gebruik van deze "AdBlue-Killer" zo'n 14.000 ton extra stikstofoxiden de lucht in zijn gegaan. De schade aan de omgeving door deze extra uitstoot is twee keer zo groot als de uitlaatmanipulatie bij Volkswagen in de VS, volgens deskundigen.

De uitzending van ZDF Zoom, "De leugen van schone vrachtwagens - Uitlaat fraudeurs en vervuilers"  werd woensdagavond 18 januari om 22:45 uur uitgezonden bij de Duitse zender ZDF. Hieronder kunt u de uitzending terug kijken.

Ook in Nederland 'AdBlue' fraude

De redactie ontvangt sinds de plaatsing van dit nieuwsbericht veel reacties van chauffeurs die zeggen dat "AdBlue" farude" in Nederlandse vrachtwagens ook gebeurd en dat dit geen nieuwe vorm van fraude is maar al lange tijd in de beroepsgroep bekend is.

Na onderzoek door de redactie van Transport Online werden er inderdaad bedrijven die AdBlue-Killers verkopen via Marktplaats gevonden en wordt geadverteerd met het feit dat alles draadloos weg te werken is.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden