Clicky


Nederlandse advocaat Peter Wakkie opgepakt in Spanje

Nederlandse advocaat Peter Wakkie opgepakt in Spanje
16-01-2017 13:31 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

BARCELONA - De bekende Nederlandse advocaat Peter Wakkie is maandagochtend gearresteerd op het vliegveld van Madrid. Dat heeft de Spaanse politie bevestigd. Nadere details wilde de politie niet geven.

Volgens de Spaanse onlinekrant El Confidencial is Wakkie opgepakt in verband met de betaling van miljoenen euro's smeergeld aan familieleden van Russische ministers.

De omkoping verliep via Zed Worldwide, een technologiebedrijf dat onderdeel is van de Nederlandse holding Zed+. Daarin hebben onder meer de Spaanse bank Santander en uitgever Grupo Planeta een belang, samen met de Russische magnaat Michail Fridman. Wakkie is bestuurder van Z+ en geldt volgens El Confidencial als de rechterhand van Fridman.

Wakkie is onder meer bekend als voormalig bestuurder van supermarktconcern Ahold. Daar trad hij in 2003 aan, in de nasleep van de boekhoudfraude bij het moederbedrijf van Albert Heijn. Na zijn pensionering eind 2009 bleef hij actief als commissaris bij diverse bekende bedrijven, als ABN AMRO, TomTom en Wolters Kluwer.

Eind maart 2015 vertrok Wakkie bij ABN AMRO, vanwege de ophef over de uiteindelijk teruggedraaide salarisverhoging voor bestuurders van de bank. Hij was vicevoorzitter van de raad van commissarissen en voorzitter van de commissie die zich met beloningen en benoemingen bezighield.

Wakkie treedt ook vaak op als advocaat van voetbalclub Ajax.