Clicky

 
Transport Online - ILT afgelopen weekend opnieuw op bezoek bij transportbedrijven

ILT afgelopen weekend opnieuw op bezoek bij transportbedrijven

ILT afgelopen weekend opnieuw op bezoek bij transportbedrijven
14-01-2017 17:02 | Transport | auteur Redactie [FE]

WIOENSDRECHT/WEERT - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft samen met de Inspectie SZW, de Landelijke Eenheid van de politie en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zaterdag 14 januari bij twee transportbedrijven een handhavingsactie gehouden. Het gaat om een onderneming in de gemeente Woensdrecht en één in Weert. De bedrijven worden onder andere verdacht van het werken met schijnconstructies en het ondermijnen van de sociale zekerheid voor wat betreft beloning en werkomstandigheden van chauffeurs.

Uit de controle bleek dat de onderneming in Weert schijnvestigingen heeft in Polen en Duitsland. De bedrijven bestaan in die landen op papier terwijl de administratie en aansturing vanuit Weert gebeurt. Bij de bezochte onderneming in Woensdrecht lijkt op het eerste gezicht alles in orde. Bij beide controles heeft de ILT bedrijfsadministratie meegenomen voor verder onderzoek. 

Via de bedrijfsadministratie wordt de komende tijd gekeken of de bedrijven zich houden aan de regels van de Arbeidstijdenwet, Arbeidstijdenbesluit vervoer (rij- en rusttijden), Arbeidsomstandighedenwet, Wet wegvervoer goederen en Wet vervoer gevaarlijke stoffen. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek kan de ILT inspectiediensten in de landen van vestiging vragen om nadere maatregelen te treffen. In eigen land maakt de ILT voor schijnconstructies boeterapporten en processen-verbaal op.

De ILT heeft samen met andere diensten in 2016 en 2017 tot nog toe 52 bedrijven onderzocht. Bij de onderzochte bedrijven stelden de inspectiediensten vorig jaar in 60 procent van de gevallen schijnconstructies en/of overige misstanden vast. Ook dit jaar zullen meer bedrijven onverwachts worden gecontroleerd.

Oneerlijke concurrentie

De ILT werkt in het Transport Informatie Expertise Centrum (TIEC) samen met onder andere de Inspectie SZW, politie, NVWA. De diensten treden gezamenlijk op om alle vormen van oneerlijke concurrentie in het transport aan te pakken, zoals het inzetten van goedkoop personeel via schijnconstructies. Dit zijn bedrijfsconstructies waarbij de feitelijke situatie afwijkt van de (papieren) situatie. Hierbij is sprake van oneigenlijke concurrentie op arbeids- en marktvoorwaarden waarbij ondernemingen een grotere marge of lagere ritprijs aan kunnen bieden. Dat is oneerlijke concurrentie voor vervoerders die hun werk wel volgens de regels doen

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,102
Diesel1,722

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions