Clicky


Takata bekent schuld aan defecte airbags

Takata bekent schuld aan defecte airbags
14-01-2017 00:50 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

NEW YORK - De Japanse producent van auto-onderdelen Takata heeft aan justitie in de Verenigde Staten schuld bekend in een schandaal rond ontploffende airbags. Het bedrijf betaalt 1 miljard dollar en geeft toe dat het zich schuldig heeft gemaakt aan onder meer misleiding van toezichthouders, klanten en consumenten.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie bracht vrijdag details over de schikking naar buiten, nadat ze eerder deze week al via verscheidene media waren uitgelekt. Naast de boete onderwerpt Takata zich voor een periode van drie jaar aan extra scherp toezicht.

Vele miljoenen auto's wereldwijd zijn uitgerust met een airbag waarvan het opblaasmechanisme mogelijk niet goed werkt. Daardoor kan de airbag exploderen en stukjes metaal door de auto slingeren. De dood van zeker zeventien mensen wordt daarmee in verband gebracht, elf van hen kwamen uit de VS.

Takata wordt onder meer verweten dat het informatie heeft achtergehouden om de omvang van het probleem te verdoezelen. Daardoor zijn miljoenen auto's op de markt gekomen met technologie aan boord waarvan al in 2008 bekend was dat die niet deugde. Vrijdag werd verder bekend dat ook drie topbestuurders van het Japanse bedrijf daarvoor worden vervolgd.

De kosten om alle problemen te verhelpen, lopen naar verwachting in de vele miljarden. Tientallen miljoenen auto's zijn al teruggeroepen naar de garage en daar zullen er waarschijnlijk nog heel veel bij komen. Autofabrikanten willen Takata voor die schade laten opdraaien. Om dat te kunnen betalen, zoekt het bedrijf al enige tijd een kapitaalkrachtige koper.