Clicky


AB Transport Group wil geschil met vakbonden en ondernemingsraad oplossen

AB Transport Group wil geschil met vakbonden en ondernemingsraad oplossen
13-01-2017 13:32 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

LELYSTAD - AB Transport Group heeft vandaag de vakbonden en ondernemingsraad uitgenodigd voor een nader overleg om tot een oplossing van het geschil te komen. De onderneming wil voorkomen dat chauffeurs en klanten de dupe worden van het geschil.

Noodzaak vierdagensysteem

Tussen enerzijds AB Transport Group en anderzijds FNV, CNV en de ondernemingsraad bestaat al vijf jaar een discussie over de door AB Transport Group gehanteerde arbeidssystemen. Vanaf eind 2015 heeft AB aangekondigd dat zij per 1 januari 2017 wil overstappen naar een zogenaamd vierdagensysteem binnen het onderdeel AB Texel Feed Transport.

Adriaan Vis, directeur van AB Transport Group, licht toe dat voor een vierdagensysteem is gekozen om te kunnen blijven voldoen aan de wet- en regelgeving omtrent arbeids- en rusttijden en cao, maar ook om te kunnen blijven voldoen aan de wensen van de klanten. “Daarbij is nadrukkelijk bekeken hoe wij voor onze chauffeurs de verdiencapaciteit konden maximaliseren. Nota bene: een groot aantal chauffeurs van AB Texel Feed Transport werkt al jarenlang naar tevredenheid in het vierdagensysteem.”

Akkoord vakbonden en ondernemingsraad

Gedurende het gehele jaar 2016 heeft tussen AB Transport Group, de vakbonden en ondernemingsraad een open dialoog plaatsgevonden, wat heeft geresulteerd in een akkoord.

Wijziging standpunt ondernemingsraad

Op 21 december 2016 heeft de ondernemingsraad zich plotseling op het standpunt gesteld dat hij toch geen instemming zou hebben verleend. AB Transport Group heeft deze ommezwaai niet geaccepteerd en daarop is de ondernemingsraad een kort geding gestart, waarin hij op formele gronden onthouding van de uitvoering van het vierdagensysteem vordert.

Gevolgen

Adriaan Vis: “Als de rechter de vordering van de ondernemingsraad toewijst, dan wordt niet alleen de onderneming beschadigd, maar zijn vooral de chauffeurs de verliezers. Zij zullen minder uren gaan werken en dus minder gaan verdienen dan mogelijk in het vierdagensysteem.” De rechter doet op 25 januari 2017 uitspraak.

Ultimatum vakbonden

In navolging van de ondernemingsraad zijn ook de vakbonden teruggekomen op hun akkoord en zij dreigen met stakingen wanneer AB Transport Group niet voldoet aan het door de vakbonden gestelde ultimatum. Ook de vakbonden hebben, volgens AB Transport Group, geen materieel bezwaar tegen het vierdagensysteem. “Wij zijn dan ook van mening dat eventuele stakingen onrechtmatig zullen zijn”, aldus Adriaan Vis.

Om uit de impasse te raken en schade te voorkomen, heeft AB Transport Group de vakbonden en ondernemingsraad vandaag uitgenodigd voor een nader overleg, onder begeleiding van een onafhankelijke mediator.

AB Transport Group stelt namelijk altijd de belangen van haar werknemers en klanten voorop en verwacht dit ook van de vakbonden en ondernemingsraad.