Transport Online - Van Genugten had handen en voeten nodig tijdens tiende etappe

Van Genugten had handen en voeten nodig tijdens tiende etappe

Van Genugten had handen en voeten nodig tijdens tiende etappe
13-01-2017 10:21 | Uitslagen | auteur Redactie [FE]

CHILECITO - Zes uur en een paar minuten volle bak. Dat is de korte samenvatting van Ton van Genugten van de tiende etappe van de Dakar Rally, een rit van 406 kilometer tegen de klok die de TonTrans-équipe afsloot met de dertiende tijd. “Ik heb handen en voeten nodig gehad om de Iveco op het pad te houden”, vertelde Van Genugten in het bivak in San Juan.

Met het oog op de positie van Gerard de Rooy in het klassement (bij de start 2.20) trapte Van Genugten 12 kilometer na de start op de rem om te wachten op de kopman van Team De Rooy. “In het stof hebben we aangepikt, maar het was moeilijk om hem bij te houden”, zegt Van Genugten. “Het ging me een partij hard.” Met zijn Iveco kwam Van Genugten bovendien terecht tussen de motoren en auto’s, die een hoop stof maakten en behoorlijk in de weg reden.

“Op een gegeven moment zagen we Gerard tussen de rotsblokken door terug komen rijden. Dat was voor ons het signaal dat hij verkeerd was gereden. Wij hadden het waypoint namelijk wel al gehaald. Terwijl we stonden te wachten en Gerard onze kant op zagen komen, reed hij lek tussen de bosjes. We hebben meteen samen de band gewisseld, zodat hij zo snel mogelijk door kon.”

Op aanwijzingen van navigator Anton van Limpt pikte De Rooy het waypoint op, maar toen ze verder reden, kreeg hij nog een keer een lekke band. “We hebben snel geholpen met wisselen, maar we kwamen daarna zo in het stof terecht dat het niet veel meer uitmaakte.”

Van Genugten probeerde zo goed en zo kwaad als het lukte in het spoor van De Rooy te blijven. “Het was een Kamaz-dag vandaag, helaas. Het was zulk slecht terrein, dat ik handen en voeten nodig had om op het pad te blijven. Die Kamazzen denderen daar gewoon overheen, of het nou te doen is of niet. Het was gewoon zes uur aan een stuk volle bak. Wel mooi op zich, alleen jammer van het resultaat.”

Vandaag wacht de mannen nog een pittige dag. Van Genugten hoopt dat De Rooy dan nog iets van zijn achterstand, opgelopen tot 24 minuten, kan goedmaken. “Wij gaan er alles aan doen om hem te helpen.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 juni t/m zondag 5 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions