Transport Online - Innovatieve Mercedes-Benz attentiesystemen helpen ongevallen te voorkomen

Innovatieve Mercedes-Benz attentiesystemen helpen ongevallen te voorkomen

Innovatieve Mercedes-Benz attentiesystemen helpen ongevallen te voorkomen
20-06-2008 10:18 | Ongevallen | auteur de redactie
De Mercedes-Benz assistentiesystemen DISTRONIC PLUS en Brake Assist PLUS, die gebruik maken van moderne radartechnieken, dragen effectief bij aan het vermijden van ongevallen. Dat is gebleken uit een door Mercedes-Benz uitgevoerde analyse op basis van representatieve gegevens uit ongevalonderzoeken. Alleen al in Duitsland kon vanwege deze technologie gemiddeld een vijfde van alle kop-staartbotsingen worden voorkomen. Op snelwegen kon het aantal van dergelijke ongevallen zelfs met 36 procent worden verminderd.

De Mercedes-Benz systemen waarschuwen automobilisten bij een te geringe afstand tot de voorligger en helpen bij het maken van een noodstop. Ook via andere manieren werkt Mercedes-Benz aan het vergroten van de verkeersveiligheid.
Ingenieurs van Mercedes-Benz hebben een procedure ontwikkeld waarmee voor het eerst een voorspellende berekening van het nut van nieuwe veiligheidstechnologieën mogelijk is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de door de overheid opgestelde ongevalsstatistieken en de analyses van de circa 16.000 ongevallen die tot dusver in het kader van het Duitse ongevallenonderzoek GIDAS (German In-Depth Accident Study) werden onderzocht.De beoordeling van DISTRONIC PLUS en Brake Assist PLUS is gebaseerd op de reconstructie van meer dan 800 kop-staartbotsingen. Daarbij stond de vraag centraal hoeveel van dergelijke botsingen vermeden hadden kunnen worden, als alle auto’s waren voorzien van de Mercedes-Benz technologie. De resultaten bewijzen het grote nut van de systemen voor de veiligheid: door DISTRONIC PLUS en de Brake Assist PLUS kan gemiddeld meer dan 20 procent van alle kop-staartbotsingen worden voorkomen. Bij nog eens 25 procent van de aanrijdingen zorgen de systemen ervoor dat de schade duidelijk wordt verminderd.


Mercedes-Benz levert de assistentiesystemen met radartechnologie sinds 2005 in de S-Klasse en sinds 2006 in de luxe coupé CL. Sinds 2005 zijn er al zo’n 45.000 personenauto’s met deze systemen geleverd.

Ook op andere manieren werken de technici van Mercedes-Benz aan verbetering van de verkeersveiligheid. Zo bevindt zich momenteel Mercedes-Benz ATTENTION ASSIST, dat automobilisten tijdig voor oververmoeidheid en het gevaar van inslapen waarschuwt, in de laatste testfase. Met behulp van verschillende sensoren analyseert het systeem het rijgedrag en stelt het vast wanneer deze persoonlijke rijstijl als gevolg van vermoeidheid anders wordt. Wanneer dit het geval is, wordt de bestuurder via een geluidssignaal en een aanduiding op het combi-instrument opgeroepen om een pauze in te lassen. Als alle tests zijn afgesloten, zal het systeem vanaf 2009 door Mercedes-Benz in serieproductie worden toegepast.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen