Clicky


Van Genugten neemt revanche

Van Genugten neemt revanche
10-01-2017 09:45 | Uitslagen | auteur Redactie [FE]

UYUNI - Ton van Genugten heeft zich gerevancheerd voor het modderbad dat hij afgelopen vrijdag nam in de vijfde etappe. In etappe nummer 7, een tot 140 kilometer ingekorte proef tussen La Paz en Uyuni, reed hij de op één na snelste tijd. Daarmee was Van Genugten de snelste van de Iveco’s. Hij bleef de Team De Rooy-kopmannen Federico Villagra en Gerard de Rooy een paar minuten voor.

Omdat hij vrijdagochtend nog in de top 10 van het klassement stond, mocht Van Genugten in de zevende etappe de joker inzetten. Dat betekende dat hij als veertiende van start mocht in de inderhaast in elkaar gedraaide proef. Dat werd een combinatie van begaanbare stukken uit de oorspronkelijke etappes 6 (afgelast) en 7.

Van Genugten had met zijn Iveco al snel de voor hem gestarte Renault van Pascal de Baar bijgehaald, maar juist toen hij op het punt stond die voorbij te gaan, moest hij in de remmen. “We hadden een waypoint gemist”, vertelt Van Genugten. “Niet finaal gemist, maar gewoon net er voorbij gereden. Je moet er binnen een straal van 300 meter langs en we zaten net iets te ver. Dus moesten we even omdraaien. Maar een kwartier later hadden we hen alweer ingehaald.”

De duintjes en de snelle zandpaden lagen Van Genugten goed en hij kon de truck flink de sporen geven. Hoe hard hij had gereden, bleek aan de finish toen de gps werd uitgelezen. “Ik heb een paar keer de 141 kilometer aangetikt. Dat heeft verder geen gevolgen, maar het was dus wel hard ja.”

In de achtste etappe zal Van Genugten als tweede starten, maar niet meteen vol gas gaan. “Op de rustdag hebben we als team al afgesproken in dienst van Gerard en Federico te rijden, dus ik wacht op Gerard en sluit achter hem aan om zijn eerste plaats in het klassement te helpen beschermen. Voor eigen kansen rijden is deze Dakar een gepasseerd station, maar het is wel fijn om zo'n tweede plaats te pakken. Dat is toch een bevestiging dat we het wel kunnen.”