Clicky


FNV wint hoger beroep over toeslag eendaagse nachtritten

FNV wint hoger beroep over toeslag eendaagse nachtritten
09-01-2017 19:03 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Wie na acht uur ’s avonds moet rijden en voor middernacht klaar is, heeft wel degelijk recht op de toeslag voor eendaagse nachtritten. Het gerechtshof Amsterdam heeft de FNV daarin op 3 januari jl. gelijk gegeven, nadat eerder de kantonrechter Amsterdam al bepaalde dat alle uren tussen 20.00 en 04.00 uur meetellen voor de toeslag. De toeslag is met terugwerkende kracht te vorderen, tot 5 jaar terug.

Al jarenlang waren cao-partijen in de sector transport en logistiek verdeeld over de vraag hoe men artikel 37 van de cao moet uitleggen. Daarin is een toeslag voor eendaagse nachtritten opgenomen voor de uren tussen 20.00 uur en 04.00 uur. FNV Transport & Logistiek stelde dat werknemers vanaf 20.00 uur recht hebben op de toeslag voor eendaagse nachtritten.

Nachtritten

De werkgevers waren van mening dat werknemers alleen recht hadden op deze toeslag vanaf 20.00 uur wanneer men ook na 24.00 uur werkte, omdat de titel van het artikel (‘nachtritten‘) het heeft over het werken in de nacht. Werkte een werknemer bijvoorbeeld tot 23.00 uur, dan had deze werknemer volgens de werkgevers geen recht op een extra toeslag.

Met terugwerkende kracht

Om deze onduidelijkheid weg te nemen begon stichting VNB (opgericht door FNV Transport & Logistiek en belast met de naleving en handhaving van de cao’s in de sector) een procedure tegen een transportondernemer. In de procedure vorderde VNB een nabetaling van de toeslag voor eendaagse nachtritten met terugwerkende kracht tot 1 oktober 2009.

Met de uitspraak van het gerechtshof komt er eindelijk een einde aan de jarenlange onduidelijkheid. Voor chauffeurs die ’s avonds werken kan deze uitspraak een aardig financieel voordeel opleveren. Een loonvordering kan men tot 5 jaar terug instellen.

Heb je geen toeslag voor eendaagse nachtritten ontvangen en denk je er wel recht op te hebben? Neem dan contact op met stichting VNB via het gratis telefoonnummer 0800-0225022 (bereikbaar tijdens kantooruren).