Clicky


Rechter wijst klacht FNV tegen FIFA af

Rechter wijst klacht FNV tegen FIFA af
06-01-2017 14:16 | Buitenland | auteur ANP

ZÜRICH - Een rechtbank in Zwitserland heeft een klacht van de Nederlandse vakbond FNV over de erbarmelijke werkomstandigheden van arbeiders in Qatar vrijdag afgewezen. De vakbond had wereldvoetbalbond FIFA voor de rechter gedaagd vanwege structurele schending van mensenrechten bij de bouw van stadions voor het WK voetbal van 2022 in het oliestaatje.

De FNV wilde dat de FIFA zou erkennen dat het een verkeerde beslissing is geweest het WK aan Qatar toe te wijzen, eiste dat de bond er alles aan zou doen de leef- en werkomstandigheden van de werknemers te verbeteren en had ook namens een slachtoffer een schadeclaim ingediend.

Volgens de FIFA heeft de rechter in Zürich bepaald dat de mondiale voetbalbond de situatie in Qatar goed controleert. "Ze zal er bij de autoriteiten in Qatar voortdurend op aandringen veilige en fatsoenlijke werkomstandigheden te creëren.''

"We betreuren deze uitspraak ten zeerste, omdat het de migrantenarbeiders in de kou laat staan'', reageerde Ruud Baars namens FNV. "Feit blijft dat arme arbeiders uit onder meer Bangladesh, India en Nepal als moderne slaven onder erbarmelijke omstandigheden werken in Qatar om van het WK een succes te maken. De FNV zal blijven opkomen voor hun rechten. We gaan ons oriënteren op vervolgstappen.''

Volgens de FNV is de vakbond niet echt in het ongelijk gesteld. "De rechtbank verklaart zich op formele gronden niet bevoegd om een uitspraak te doen. Feit is dat de FIFA invloed heeft op de werk- en leefomstandigheden van de arbeiders. Dit erkent de voetbalbond zelf ook volmondig'', aldus Baars.

De FNV trok in de zaak op samen met twee vakbonden uit Bangladesh en de Bengaalse arbeider Nadim Alam. De bond houdt de FIFA verantwoordelijk voor de schending van de mensenrechten van duizenden migrantenarbeiders. De FNV meent dat de FIFA bij de toewijzing veel meer garanties had moeten afdwingen voor leefbare omstandigheden van de migrantenarbeiders. Voor Alam, die als voorbeeld diende van de moderne slavernij, eiste de FNV een vergoeding van 10.000 euro.