Transport Online - Rover: identificatieplicht in OV buitensporig

Rover: identificatieplicht in OV buitensporig

Rover: identificatieplicht in OV buitensporig
05-01-2017 13:34 | Algemeen | auteur ANP

AMERSFOORT - Reizigersvereniging Rover heeft ernstige bezwaren tegen het instellen van een identificatieplicht voor internationale trein- bus en bootreizigers. Nederland is naar aanleiding van de reis die terrorist Anis Amri door Europa maakte na de aanslag in Berlijn over dit soort maatregelen in gesprek met België, Duitsland en Frankrijk. Rover vreest rompslomp en wachtrijen, noemt een eventuele identificatieplicht een schending van de privacy en stelt zelfs dat het een averechts effect kan hebben.

Als reizigers zich moeten identificeren om bijvoorbeeld een treinkaartje naar België te kopen, kunnen lange rijen ontstaan bij loketten en controlepunten. "Een ideaal doelwit voor terroristen'', stelt Rover. De organisatie heeft de bezwaren donderdag in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt.

Concreet is nog niets besloten over een identificatie- of registratieplicht. "Terrorisme is een ernstig te nemen gevaar dat effectief bestreden moet worden, maar niet ten koste van de bewegingsvrijheid van de Europese burgers.'' Het schrikbeeld dat Rover schetst is dat het onmogelijk wordt om spontaan een treinreisje naar een stad als Antwerpen te maken.

Initiatief

"Dit is normaal openbaar vervoer tussen dicht bij elkaar gelegen economische en culturele centra in buurlanden. Rotterdam ligt verder van Eindhoven dan van Antwerpen'', aldus de reizigersvereniging.

Het initiatief voor het optuigen van een mogelijk registratiesysteem komt van België.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,741
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions