Clicky

 
Transport Online - Rijkswaterstaat zet derde noodpomp in om scheepvaart op Maas-Waalkanaal mogelijk te maken

Rijkswaterstaat zet derde noodpomp in om scheepvaart op Maas-Waalkanaal mogelijk te maken

Rijkswaterstaat zet derde noodpomp in om scheepvaart op Maas-Waalkanaal mogelijk te maken
05-01-2017 11:27 | Aanvaringen | auteur Redactie [FE]

GRAVE - Rijkswaterstaat zet vandaag een derde noodpomp in om scheepvaart op het Maas-Waalkanaal beperkt mogelijk te maken. Sinds de twee noodpompen maandag 3 januari in werking zijn gesteld, stijgt het waterpeil in het Maas-Waalkanaal met circa 12 cm per etmaal.

Het peil mag niet te snel stijgen. Er moet worden voorkomen dat een soort 'vloedgolf' het kanaal wordt ingepompt die schade veroorzaakt aan sluisdeuren en kanaalwanden. Veiligheid staat voorop. Daarom is Rijkswaterstaat aanvankelijk met twee noodpompen gestart.

Peilwisselingen

Nadat de pompen waren gestart, trad een aantal peilwisselingen in het kanaal op. Dit wordt veroorzaakt doordat het watersysteem van het kanaal zich stabiliseert. Zo zuigen dijken die deels drooggevallen waren weer water op en vullen ook de zijarmen van het kanaal. De hoeveelheid weggelopen water is moeilijk in te schatten; mogelijk is er meer water uit het kanaal weggelekt dan er oorspronkelijk was berekend.

Zorgvuldige stijging waterpeil

De peilstijging van het kanaal wordt nauwkeurig gemeten. Rijkswaterstaat onderhoudt contacten met betrokkenen zoals bewoners van woonboten, zodat zij het meteen kunnen doorgeven wanneer er problemen ontstaan door de peilstijging. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat de sluisdeuren ontlast door schotbalken te plaatsen die de extra krachten kunnen opvangen.

Derde pomp

De derde pomp wordt vanaf vandaag opgebouwd. De pomp wordt geplaatst op hetzelfde ponton waar de andere twee pompen op staan. Op dit ponton is voldoende ruimte voor een derde pomp. Met deze derde pomp stijgt de capaciteit van 10 miljoen liter per uur naar 15 miljoen liter per uur.

Met de ingebruikname van derde pomp kan er naar verwachting eind deze week weer beperkt scheepvaartverkeer plaatsvinden op het Maaswaal-Kanaal.

Foto's

 • J.Roeland
  ESTERO
 • J.Roeland
  MANNA
 • J.Roeland
  TYDA KYRA
 • Binnenvaartschip LIA
  Binnenvaartschip LIA

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel2,059

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats