CIA-ondervrager Saddam Hoessein: VS zat fout

CIA-ondervrager Saddam Hoessein: VS zat fout
04-01-2017 10:31 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - De Verenigde Staten moeten zich schamen over hun inval in Irak. Dat zegt John Nixon tegen de BBC. Hij was in 2003 de CIA-specialist die dictator Saddam Hoessein dagenlang ondervroeg.

Tijdens de verhoren werd volgens Nixon duidelijk dat Hoessein nooit plannen heeft gehad aanvallen met chemische wapens uit te voeren. Ook bleek uit de ondervragingen dat Irak geen massavernietigingswapens meer had.

John Nixon heeft een boek geschreven over zijn ervaringen. In Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein beschrijft Nixon dat de Amerikaanse regering alles behalve blij was met zijn bevindingen. ,,We werden gezien als een mislukking."

George W. Bush

Nixon trekt in zijn boek fel van leer tegen de toenmalige president George W. Bush. De president hoorde alleen maar wat hij wilde horen, zegt Nixon. Bush stond buiten de realiteit en werd omringd door jaknikkers, aldus Nixon.

De CIA-ondervrager vertelde verder tegen de BBC dat Hoessein een man van ongelofelijke tegenstellingen was. ,,Hij had humor, was charmant en heel beleefd, maar kon ook in woede uitbarsten en was extreem argwanend."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,762
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden