Clicky


Ondernemingsraad AB Transport Group stapt naar rechter vanwege vierdaagse werkweek

Ondernemingsraad AB Transport Group stapt naar rechter vanwege vierdaagse werkweek
04-01-2017 09:44 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

LELYSTAD - De Ondernemingsraad van AB Transport Group is dinsdag 3 januari naar de kantonrechter gestapt in verband met het invoeren van een vierdaagse werkweek voor een deel van de chauffeurs van het bedrijf. "Al langere tijd wil de directie van AB Transport Group een vierdaagse werkweek invoeren. Een aantal keren is het invoeren daarvan ook aangekondigd", aldus een woordvoerder van de OR.

De vakbonden en de Ondernemingsraad hebben zich daartegen steeds verzet. "De vierdaagse werkweek zal veel nadelen hebben voor de betrokken chauffeurs, terwijl de voordelen voor AB Transport Group onduidelijk zijn. Ook is het onduidelijk of dit systeem in de praktijk wel kan werken en is onvoldoende gekeken naar alternatieven."

De Ondernemingsraad heeft eind november 2016 het bericht van AB Transport Group gekregen dat per 1 januari 2017 de nieuwe roosters ingevoerd zouden moeten worden. AB Transport Group heeft de Ondernemingsraad gevraagd of zij daar mee instemt. Dat is verplicht volgens de Wet op de Ondernemingsraden. De Ondernemingsraad heeft laten weten niet in te stemmen met de wijziging en aangedrongen op overleg. "Ondanks het feit dat de Ondernemingsraad niet heeft ingestemd, heeft AB Transport Group toch besloten het nieuwe systeem in te voeren."

"Dat is in strijd met de wet: als AB Transport Group ondanks het standpunt van de Ondernemingsraad het voorstel door wil drukken, zal AB Transport Group daarvoor toestemming moeten hebben van de rechter. Die toestemming heeft AB Transport Group niet en heeft zij ook niet gevraagd. De Ondernemingsraad ziet daarom geen andere mogelijkheid dan zelf naar de rechter te stappen en de rechter te vragen AB Transport Group te verbieden om het nieuwe systeem in te voeren, zolang er geen overeenstemming is met de Ondernemingsraad."

Hoewel de roosterwijziging nu van toepassing is op een kleine groep werknemers, is het de verwachting van de Ondernemingsraad dat AB Transport Group dit binnen de gehele onderneming in wil voeren. "Dat kan niet zonder instemming van de Ondernemingsraad."

De Ondernemingsraad betreurt deze stap en hoopt alsnog met AB Transport Group tot afspraken te kunnen komen.

De zaak dient op 9 januari om 15:15 uur bij de rechtbank in Leeuwarden.