Clicky


Ford schrapt plannen voor Mexicaanse fabriek

Ford schrapt plannen voor Mexicaanse fabriek
03-01-2017 19:53 | Buitenland | auteur ANP

FLAT ROCK - Ford ziet af van plannen voor de bouw van een nieuwe fabriek in San Luis Potosi in Mexico. In plaats daarvan investeert de Amerikaanse autofabrikant 700 miljoen dollar in uitbreiding van een bestaande productielocatie in Flat Rock, in de staat Michigan.

Dat maakte Ford dinsdag bekend. Het besluit komt na kritiek van toekomstig president Donald Trump, die de autobouwer er al tijdens de verkiezingscampagne stevig van langs gaf wegens plannen om de productie van kleinere auto's te verplaatsen naar Mexico.

De uitbreiding van de fabriek in Flat Rock levert daar zo'n zevenhonderd nieuwe arbeidsplaatsen op. Ford gaat er onder meer zeer geavanceerde elektrische en hybride auto's produceren.

De nieuwe fabriek in Mexico had in 2018 moeten beginnen met de productie van nieuwe Ford-modellen. Met de bouw ervan was een investering gemoeid van 1,6 miljard dollar.

Het zuidelijke buurland blijft wel belangrijk voor Ford. Het bedrijf heeft besloten de volgende generatie van de Ford Focus te bouwen in een bestaande vestiging in de Mexicaanse stad Hermosilio. Dat komt de winstgevenheid ten goede, en biedt tegelijkertijd ruimte om twee nieuwe modellen te gaan produceren in de Amerikaanse assemblagefabriek in Wayne. Dat betekent dat in de VS ongeveer 3500 banen behouden blijven, aldus Ford.

De Amerikaanse industrie voelt de druk van de aankomende president, die al meerdere multinationals dringend heeft verzocht meer productiewerk te laten verrichten in de VS. Dinsdag nog nam hij General Motors op de korrel. Dat bedrijf sprak evenwel tegen dat het op grote schaal auto's voor de Amerikaanse markt in Mexico laat maken, zoals Trump had beweerd.