Clicky


Mammoet Rallysport uitstekend uit de startblokken

Mammoet Rallysport uitstekend uit de startblokken [+video]
03-01-2017 10:00 | Etappes | auteur Redactie [FE]

RESISTENCIA - Martin van den Brink heeft de openingsdans in de Dakar Rally 2017 als derde afgesloten. "Daar ben ik ontzettend blij mee." Naast Martin kwamen ook Pascal de Baar en Gert Huzink uitstekend voor de dag. De Baar eindigde als 17e en Huzink sloot de proloog af als (gedeeld) 12e. Het team van Mammoet-Riwald-Rallysport heeft alle reden om tevreden terug te kijken op de proloog.

De korte maar pittige ouverture van de Dakar Rally 2017 bestond uit een proloog over 39 kilometer. In de race tegen de klok was de Tsjech Martin Kolomy uiteindelijk de rapste. De Tatra-rijder had precies 30 minuten nodig voor de proef. Ton van Genugten eindigde op 13 seconden als tweede en Martin van den Brink bleek op de streep 25 seconden meer nodig gehad te hebben om de special over bijna 40 kilometer af te leggen.

De derde plaats geeft de kopman van Mammoet Rallysport echter een uitstekend gevoel. "Het is heerlijk om zo te beginnen. We hebben lekker gereden zonder gekke dingen te doen. Het tempo zat er direct goed in."

Volgens de 46-jarige trucker uit Harskamp was het een 'lastige proef'. "Op zich was het een mooie proef. Het grootste gevaar schuilde in de vele gaten en hobbels. We hebben geen fouten gemaakt en konden een stevig tempo blijven rijden."

Van den Brink weet als geen ander dat de openingsetappe geen graadmeter is voor de rest van de monsterrally. "Er was vandaag niets te winnen. We hebben een goed uitgangspunt voor de etappe van dinsdag en verder is het natuurlijk goed voor het vertrouwen."

Het commentaar van Martin bleef noodgedwongen kort maar krachtig. "We hebben te maken met strengere regels op het gebied van navigatie. Het gebruik van onze eigen telefoon is niet toegestaan om het mogelijke gebruik van google maps of andere navigatiemiddelen te voorkomen. Het is voor ons moeilijk om direct na de special een uitgebreid verhaal te houden."

Dinsdag staat de tweede etappe op het programma. Martin van den Brink, Marcel Blankestijn en Daniel Kozlovský beginnen als derde aan de etappe over totaal 812 kilometer. Op weg naar San Miguel de Tucumán wacht de rijders een WRC-achtige proef over 284 kilometer. Ook daar wordt de rally niet gewonnen. "We zullen dan ook geen gekke dingen doen. Het belangrijkste is om in een goed ritme te komen en via constante klasseringen een plaats in de top tien zien te behouden."

Achter de equipe van Mammoet Rallysport starten Ales Loprais en titelverdediger Gerard de Rooy respectievelijk als vierde en vijfde.