Clicky


Van Genugten begint Dakar 2017 met tweede plaats

Van Genugten begint Dakar 2017 met tweede plaats
02-01-2017 21:14 | Uitslagen | auteur Redactie [FE]

RESISTENCIA - Ton van Genugten kan deze Dakar voor eigen kansen rijden en die mogelijkheid greep hij bij de eerste de beste gelegenheid met beide handen aan door als tweede te eindigen in de eerste etappe. Alleen de Tsjech Martin Kolomy was dertien seconden sneller over de 39 kilometer.

Van Genugten deed het boven verwachting goed in de eerste etappe, die kort maar listig was. “Ik ben blij met mijn tijd, maar ik weet niet of ik daar morgen ook nog blij mee ben”, zei Van Genugten bij de finish. “Als tweede starten hebben we nog niet meegemaakt. Zo ver voorin rijden is wel spannend. Dat zal wel wennen worden. Ik heb nog geen idee wat er morgen op het programma staat. Ik zie het wel.”

Van Genugten keek de eerste 5 kilometer de kat uit de boom. Hij zag dat een paar trucks voor hem - en dat waren er maar zeven - in de scherpe bochten rechtdoor waren gegaan. “Dus die hadden tijd verloren”, wist hij. Dat was het signaal om de snelheid van de Iveco Trakker wat op te bouwen. “Het was een intensief half uur. Het was best glad, met veel bochten en listige knippen waarop een fout zo gemaakt kon zijn. Maar dat is niet gebeurd. Ik ben blij dat het erop zit en dat we eindelijk onderweg zijn.”

Het was wel erg warm geweest op het parkoers op zo’n 40 kilometer van Asuncíon. Het zweet gutste Van Genugten van het hoofd. “We hebben niet de luxe van airco. Als je aan het rijden bent, maakt het ook niet zoveel uit. Dan ben je zo met het rijden bezig dat je het niet echt merkt. Op een langere proef merk je het misschien wel, maar dat zien we dan wel weer.”

De tweede etappe is voor de trucks 812 kilometer lang, waarvan 284 kilometer tegen de klok. Ton van Genugten zal als tweede truck om 14.12 uur (18.12 uur Nederlandse tijd) starten.