Team TonTrans bekijkt Dakar 2017 van dag tot dag

Team TonTrans bekijkt Dakar 2017 van dag tot dag
31-12-2016 19:03 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ASUNCION - Met de kriebels van top tot teen stond Ton van Genugten bij de keuringen voor de Dakar 2017. Na zijn vijfde plaats van vorig jaar, in de rol van snelle assistentie bij Team De Rooy, kan de Brabander nu voor eigen kansen rijden. Geen wonder dus dat het kriebelt. “Het is fijn om hier te zijn, maar die laatste paar dagen voor de start duren altijd veel te lang. Ik kijk reikhalzend uit naar 2 januari.”

Ton van Genugten vindt het ontzettend spannend. Nu hij niet meer hoeft te wachten op kopmannen Gerard de Rooy en Federico Villagra ligt de weg naar een topklassering in principe open. Maar vanzelfsprekend is het niet dat hij zomaar even richting het podium gaat. “Er zijn er tien, elf die in de top 3 kunnen rijden”, weet Van Genugten.

“Ik kan dus wel heel hard roepen dat dat mijn doel is, maar twee keer een lekke band en het verhaal wordt anders. We gaan het van dag tot dag bekijken. In de eerste kilometers weet ik wel ongeveer wat het wordt: doseren of pushen. Kijk, je hoeft geen geluk te hebben, maar je moet vooral ook geen pech krijgen. Ik ga geen verwachtingen uitspreken, maar we staan er goed voor. We hebben goed getraind, een goede voorbereiding gehad, en ook de shakedown van gisteren was goed. Als team staan we er ook gewoon goed op. Ik heb er dus wel vertrouwen in.”

Grote rol Anton van Limpt

In de Dakar van 2017 zal de rol van navigator Anton van Limpt nog belangrijker worden dan voorheen. Er zijn nieuwe regels wat betreft de navigatie en technische hulpmiddelen zijn drastisch gelimiteerd. Zelfs smartphones in de auto zijn verboden, omdat daarop kaarten kunnen worden ingeladen. De straffen op het meenemen van een smartphone zijn stevig. “De navigatie gaat back to basic en dat wordt voor iedereen een uitdaging, ook voor Anton dus. Er zal deze Dakar heel wat van hem worden gevraagd. Maar daar kan hij wel tegen.”

Pittige duinen

Ook van de rijkunsten van Van Genugten wordt veel gevraagd. De weersverwachtingen voor de eerste dagen zijn slecht. De regen komt soms met bakken naar beneden bij de keuringen in Asuncíon en het ziet er niet naar uit dat het de komende dagen veel beter wordt. “Daar denk je dan toch over na, zo kort voor de start”, bekent Van Genugten.

“Door de regen is het echt spekglad. Dat is best spannend hoor. Maar we hoorden ook al van mensen binnen de organisatie dat de duinen in Bolivia echt pittig zijn en dat is dan wel weer leuk om te horen. Daar kijk ik naar uit. Wat ons betreft kan het beginnen.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden