Clicky


Jos Smink kan niet wachten op start Dakar 2017

Jos Smink kan niet wachten op start Dakar 2017
31-12-2016 10:20 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ASUNCION - Wachten duurt lang als je aan de gang wilt en het geduld van Jos Smink wordt dan ook danig op de proef gesteld. Het team van Smink Rallysport is pas op 1 januari als een van de laatsten aan de beurt voor de finale keuring.

Op de avond van nieuwjaarsdag volgt dan de podiumceremonie en pas op 2 januari is het eindelijk zover: de start van de Dakar 2017. Tot ongenoegen van Smink: “Van mij mogen we beginnen. Het duurt me allemaal veel te lang.”

In het servicepark in Asuncíon zijn de monteurs van Smink Rallysport nog volop aan de truck aan het sleutelen. “We dachten dat we niet meer veel te doen hadden, maar de jongens vinden toch altijd nog wel wat”, lacht Jos Smink.

“Als we hier nog drie dagen staan, zijn ze nog drie dagen bezig. Na de overtocht met de boot vanuit Le Havre willen ze alles na aankomst hier in Paraguay nog een keer goed nalopen voor de zekerheid. Een paar kleine dingen moesten nog worden gedaan voor de keuring. De iritrack (de satelliet-apparatuur waarmee de deelnemers tot op de meter nauwkeurig te volgen zijn) moest veranderd worden bijvoorbeeld, maar dat geldt voor iedereen. Maar verder is de auto eigenlijk gewoon klaar om te vertrekken.”

Nieuwe motor

In de afgelopen maanden is er hard gewerkt bij Smink in Amersfoort. Zo werd na de Libya Rally in het voorjaar de Ginaf helemaal binnenstebuiten gekeerd en voorzien van een nieuwe motor. Met die updates en verbeteringen zou het mogelijk moeten zijn om in de buurt van de top 10 te komen. “Maar dat willen ze allemaal”, weet Jos Smink, voor wie het de zesde Dakar wordt. “Natuurlijk wil ik wel proberen stevig door te rijden, maar ik ga geen onnodige risico’s nemen. Ik rijd op safe. Daarmee ben ik twee keer twaalfde geworden, dus de top 10 is echt niet onrealistisch.”

Goed voorbereid

Vorig jaar liet Smink de Dakar aan zich voorbijgaan, omdat de route hem niet trok. In plaats daarvan reed hij de Libya Rally in Marokko. Dat bleek een goede test voor zowel de Ginaf als de bemanning, met Daniël Bruinsma als nieuwe navigator in de verder vertrouwde opstelling met naast Jos Smink ook monteur Peter Nieuwenburg.

“Het klikt goed in de cabine. De lange dagen die de organisatie belooft, zijn wel goed voor ons. En als er inderdaad zo veel zand in de route zit als ze ons voorhouden, is dat ook in ons voordeel. De hoogte in Bolivia is nieuw voor ons. Ik ben er wel benieuwd naar. We zijn goed voorbereid. Ik heb er wel vertrouwen in.”