'VS straffen Russen met uitzetten diplomaten'

'VS straffen Russen met uitzetten diplomaten'
29-12-2016 20:27 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag een reeks sancties tegen Rusland ingesteld. Daarmee wil hij Rusland straffen voor inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. De maatregelen zijn vooral gericht tegen de Russische inlichtingendiensten.

Zo zet de Amerikaanse regering 35 Russen die voor de inlichtingendiensten zouden werken het land uit. Tegen de FSB en de militaire inlichtingendienst GRU worden ook sancties getroffen. Vier topmensen van de GRU en drie bedrijven die "materiële steun'' gegeven zouden hebben aan de "cyberactiviteiten'' van de GRU staan op de sanctielijst.

Verder sluiten de Amerikanen twee Russische centra in de staten Maryland en New York die volgens Obama "voor inlichtingendoeleinden worden gebruikt''.

Obama herhaalde dat Rusland "acties heeft ondernomen die bedoeld waren om het Amerikaanse verkiezingsproces te beïnvloeden’’. Waar hij tot nog toe nog een kleine slag om de arm hield, zei hij ditmaal stellig dat "de diefstal en publicatie van gegevens alleen kan zijn aangestuurd door de hoogste niveaus van de Russische regering’’.

Obama’s Democratische Partij en presidentskandidaat Hillary Clinton hadden tijdens de campagne veel last van de hacks, waarvan Amerikaanse inlichtingendiensten vaststelden dat ze vanuit Rusland kwamen.

"Deze activiteiten hebben consequenties’’, zei Obama. Rusland kan meer maatregelen tegemoetzien. "Sommige daarvan zullen niet worden bekendgemaakt’’, aldus de vertrekkend president. In de komende dagen stuurt hij een rapport naar het Congres over Russische pogingen tot inmenging in diverse verkiezingen.

Het is de vraag hoe Donald Trump zal omgaan met de sancties. De aankomend president heeft bij herhaling duidelijk gemaakt dat hij de band met Rusland wil verbeteren en heeft daar ook bij de samenstelling van zijn regering blijk van gegeven. Zo draagt hij Rex Tillerson, de topman van oliebedrijf ExxonMobil, voor als minister van Buitenlandse Zaken. Die ligt goed in Moskou en kent Poetin persoonlijk.

Binnen de Republikeinse Partij gaan ook stemmen op om juist meer stappen tegen Rusland te ondernemen. De senatoren John McCain en Lindsey Graham kondigden donderdag aan dat ze zich gaan inzetten voor strengere sancties.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,793
Diesel1,485

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden