Transport Online - Van der Steur hoorde dinsdag van reis Anis Amri

Van der Steur hoorde dinsdag van reis Anis Amri

Van der Steur hoorde dinsdag van reis Anis Amri
29-12-2016 20:11 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is er dinsdag van op de hoogte gebracht dat Anis Amri waarschijnlijk in Nederland is geweest. De Nederlandse autoriteiten waren er vrijdag al van op de hoogte gesteld dat de in Italië doodgeschoten Amri een Nederlandse simkaart bij zich had. Maar op dinsdag werd duidelijk dat hij in ons land daadwerkelijk op camerabeelden te zien was.

Van der Steur schrijft dat donderdag aan de Tweede Kamer. Amri is de vermoedelijke dader van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. Hij zou woensdag 21 december op het station in Nijmegen zijn geweest.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt het bizar dat er serieuze signalen waren dat Amri in Nederland was geweest ,,maar de minister hierover pas dagen later is geïnformeerd''. Uit de brief maakt ze op dat informatie tijdig internationaal is gedeeld. Ze noemt het echter ,,onbegrijpelijk'' dat het OM de informatie binnen Nederland niet heeft gedeeld met de bewindspersoon.

Kamerlid Kees Verhoeven van D66 heeft nog steeds vragen. ,,Met name waarom terreurverdachten en betrokkenen via of naar Nederland lijken te reizen. Ook na aanslagen in Parijs en Brussel was dat het geval. Het belang van goede samenwerking tussen Europese diensten blijkt eens te meer'', aldus Verhoeven.

Buitenlandse media meldden woensdag als eerste dat de reis die de Tunesiër na de aanslag maakte door Nederland had gevoerd. Het Openbaar Ministerie bevestigde later op de dag dat Amri hoogstwaarschijnlijk in Nijmegen is vastgelegd door camera's.

Minister Van der Steur schrijft donderdag ook dat de vondst van de simkaart aanleiding was voor het opvragen en analyseren van camerabeelden op de stations van Zwolle en Nijmegen. Medewerkers van Vodafone hadden de gratis simkaart die Amri had namelijk op die plekken uitgedeeld.

Op de woensdag dat Amri waarschijnlijk in Nederland was, werd duidelijk dat hij van de aanslag werd verdacht. Duitsland vaardigde daarop een Europees aanhoudingsbevel uit. Ook stond Amri gesignaleerd. Volgens Van der Steur waren de Nederlandse politie, marechaussee en het OM mede op basis hiervan alert op Amri.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,311

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions