Clicky


Overslag Antwerpse haven op recordhoogte

Overslag Antwerpse haven op recordhoogte
28-12-2016 13:46 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ANTWERPEN - De haven van Antwerpen sluit 2016 af met een verwacht overslagrecord van ruim 214 miljoen ton behandelde goederen. De overslag in containers rondt voor het eerst in de geschiedenis de kaap van 10 miljoen behandelde maritieme TEU’s (standaardmaat containers). Ook vloeibare bulk laat jaar na jaar groeicijfers optekenen en is met een geschatte jaaroverslag van net geen 70 miljoen ton de tweede pijler waarop de trafiekgroei van Antwerpen gebaseerd is.

In de sectoren conventioneel stukgoed en droge bulk zijn er positieve cijfers, maar overall eindigt de balans in beide segmenten negatief. De toegenomen verscheping in containers drukt op de conventionele behandeling van onder meer fruit en papier. Kolen- en ertsentrafieken dalen in alle Noordwest-Europese havens drastisch. 

Containers en breakbulk

De containertrafiek steeg tijdens de voorbije 12 maanden met 4,1 procent en klokt volgens verwachting af op 117.979.180 ton. Dit komt overeen met 10.056.603 behandelde TEU (+4,2%).

Met deze uitgesproken groeicijfers versterkt Antwerpen haar marktaandeel in de Hamburg-Le Havre Range. De Scheldehaven is er de voorbije jaren onder meer in geslaagd om haar positie op het Verre Oosten gevoelig te verbeteren, en dit ten nadele van de onmiddellijke concurrenten Rotterdam en Hamburg. 

De jongste jaren werd het landschap van de internationale containerrederijen grondig door elkaar geschud. Omwille van kostenbesparingen en andere efficiëntie-overwegingen gingen containerrederijen samenwerken en allianties vormen.

Anno 2017 zal het maritieme toneel gedomineerd worden door 2M, Ocean Alliance en THE Alliance. Dat betekent dat het voor havens meer dan ooit belangrijk is om in het vaarschema’s van deze spelers opgenomen te worden én er te blijven. Antwerpen lukte hier tot dusver bijzonder goed in.

Het roro-verkeer ging er met 1,9% op achteruit, en noteert na twaalf maanden 4.564.619 ton. Het negatieve cijfer is op conto van de afvoerzijde te schrijven: de afvoer van RoRo naar Afrika en het Nabije Oosten daalt met respectievelijk 15 en -18%. Ook de afvoer naar alle landen rond de Perzische Golf is gedaald. De aanvoer van RoRo zat dit jaar met +9,5% wel in de lift. 

De behandeling van conventioneel stukgoed ging er met 9.764.796 ton op jaarbasis op achteruit (-2,4%). De behandeling van staal ging er met 12% flink op vooruit, maar de afgenomen overslag van non-ferro, papier en cellulose en fruit kleurden de totale balans in dit segment rood. 

Vloeibaar massagoed

De overslag van vloeibaar massagoed steeg dit jaar met +4,5% tot 69.653.984 ton. De groei in dit segment is vooral sterk bij de tankopslagbedrijven. De maritieme overslag van de chemische industrie is vrij stabiel gebleven.

Droog massagoed

De behandeling van droog massagoed blijft dalen: na vier kwartalen staat de teller op 12.441.379 ton, wat een daling van 9,8% inhoudt ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Meer specifiek, laat de behandeling van ertsen, meststoffen, mineralen en steenkool negatieve cijfers optekenen. 

Zeeschepen

Het aantal zeeschepen steeg met 0,7%: op 31 december zullen naar verwachting 14.523 zeeschepen de haven van Antwerpen hebben aangelopen. Naast het toegenomen aantal schepen is vooral de stijging van de bruto tonnenmaat spectaculair te noemen: +9,5% tot 402.665.000 BRT.

Dit cijfer illustreert zonder meer het aanlopen van steeds grotere zeeschepen in Antwerpen: in 2016 telde Antwerpen er 458 (+13.000 TEU), het jaar voordien waren dat er in dezelfde categorie nog 320.