Transport Online - 'Busreis terrorist Anis Amri begon in Nijmegen'

'Busreis terrorist Anis Amri begon in Nijmegen'

'Busreis terrorist Anis Amri begon in Nijmegen'
28-12-2016 13:30 | Algemeen | auteur ANP

PARIJS - De reis van de Tunesische terrorist Anis Amri na de aanslag van 19 december in Berlijn verliep volgens Franse media over Nijmegen en Amsterdam. Nieuwszender BMFTV meldde woensdag dat Amri waarschijnlijk woensdagavond 21 december in Nijmegen een bus naar Amsterdam heeft genomen. In de hoofdstad nam hij op het station Sloterdijk voor een reis naar Frankrijk een bus van mogelijk dezelfde onderneming als die hem naar Amsterdam bracht, FlixBus.

De busreis eindigde in Lyon en duurde volgens Franse media circa vijftien uur. De bussen zouden nergens gecontroleerd zijn en Amri was de hele tocht gewapend. Hij is donderdagmiddag op het station Lyon-Part-Dieu door bewakingscamera's gesignaleerd. Hij kocht er een treinkaartje naar Milaan.

Volgens de Nederlandse politie zijn er aanwijzingen dat de 24-jarige Amri onderweg naar Frankrijk door Nederland is gereisd. Daar loopt een onderzoek naar.

FlixBus onderhoudt geen rechtstreekse verbindingen tussen Nederland en Lyon. Met een overstap in Parijs, Düsseldorf of Brussel is de reis wel mogelijk. Het snelst gaat het via station Parijs Porte Maillot; een reis vanuit Nijmegen duurt dan 14,5 uur. Wie overstapt in Brussel-Noord of Düsseldorf is langer onderweg.

Het busbedrijf liet desgevraagd weten dat het "in direct contact staat met de internationale autoriteiten'' en verwijst voor vragen over het onderzoek naar de instanties. Volgens de algemene voorwaarden moeten passagiers die de grens overgaan een geldig identiteitsbewijs bij zich hebben en dit bij het instappen aan de chauffeur laten zien.

"De geldigheid en juistheid van het persoonsbewijs kan door ons als busbedrijf echter niet worden gecontroleerd. Deze taak behoort toe aan de politie en de autoriteiten'', aldus een woordvoerster van FlixBus. Van de man die zeer waarschijnlijk de aanslag op een Berlijnse kerstmarkt pleegde, is bekend dat hij meerdere namen gebruikte.

Amri is vrijdag 23 december doodgeschoten door de politie in een voorstad van Milaan. Hij was op station Sesto San Giovanni, dat hij per bus van het centraal station in Milaan had bereikt. Hij trok zijn wapen toen agenten daar naar zijn identiteitspapieren vroegen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,901
Diesel1,531

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen