Clicky

 
Transport Online - Sieb Sandstra stopt: 'Tijdens mijn laatste rit kwam alles als een film voorbij'

Sieb Sandstra stopt: 'Tijdens mijn laatste rit kwam alles als een film voorbij'

Sieb Sandstra stopt: 'Tijdens mijn laatste rit kwam alles als een film voorbij'
23-12-2016 19:49 | Transport | auteur Redactie [MV]

WOMMELS - "Het was vandaag mijn allerlaatste dag achter het stuur in mijn vrachtwagen”, zegt transportondernemer Sieb Sandstra (62) van Sandstra Transport en Opslag in Wommels. “Tijdens de rit kwam alles als een film voorbij. Zo dacht ik aan mijn allereerste vracht”, vertelt hij vrijdagavond verder aan Transport Online.

“Mijn dochter was erbij tijdens mijn laatste rit en toen ik voor de laatste maal had gelost was het best emotioneel voor mij. Anders dan ik vooraf had verwacht”, klinkt het verder.

“Als kleine jongen ging ik met mijn vader mee. Ik was al vroeg gek van de transport en vrachtwagens. En toen ik 18 jaar was werd ik ook actief in de maatschap. Er zijn meerdere auto’s geweest. Nu ben ik geëindigd met 1 vrachtwagen. Die heb ik verkocht aan een collega, die ook het werk heeft overgenomen. De wagen ga ik schoonmaken en bij hem afleveren en dan is het helemaal voorbij”, zegt hij.

Bewuste keus

En: “Het stoppen is een bewuste keus. Ik ben nu nog gezond en kan leuke dingen met mijn vrouw Inge gaan doen. Die heeft veel alleen moeten zitten als ik met de vrachtwachtwagen onderweg was. Nu is het tijd voor leuke andere dingen.”

“Ik denk ook wel dat ik in een leegte kom. Na 44 jaar ga ik niet meer voor mijn werk de weg op. De zaak is door mijn opa in 1922 gestart. Dat stopt dus na 95 jaar, want ik heb geen opvolger. Wel een dochter, maar ze heeft een goede baan en gaat niet met het bedrijf verder.”

“Ik kwam thuis en ben verrast met een grote bos bloemen door mijn laatste opdrachtgever. Daarvoor had ik mijn laatste vracht naar de verbranding gebracht”

“In de loop van de jaren heb ik eigenlijk van alles gedaan. Ik heb lange tijd in Scandinavië gereden en de laatste periode recycling.”

“Het mooiste van het transport vind ik de veelzijdigheid ervan. Zo reed ik vroeger veel in Zweden. En dacht ik: Ik heb betaalde vakantie. Ook als ik ’s morgens vroeg door het Duitse Sauerland reed. Dan zag ik de huisjes uit de ochtendmist tevoorschijn komen.”

“Minder vind ik dat het vak vaak slecht in de publiciteit komt. En vroeger moest je bij de douane lang wachten. En werd je er niet altijd goed behandeld. Tegenwoordig worden chauffeurs dikwijls negatief afgeschilderd. Dat is niet terecht.”

Mooie ontwikkeling

Sandstra: “Een mooie ontwikkeling vind ik dat het materieel goed is geworden. En de communicatie verbeterd. Zo kan er met het thuisfront gebeld worden. Kinderen kunnen gemakkelijk hun vader in de vrachtwagen bellen.”

“Negatief vind ik de tachograaf. En als ik kijk wat er op de kerstmarkt van Berlijn is gebeurd. Over de vermoorde Poolse chauffeur wordt amper gesproken. Terwijl hij wel heeft geprobeerd om de terrorist van zijn daad af te houden.”

Sandstra heeft vooral mooie herinneringen aan zijn vak. En hoewel hij zijn werk gaat missen, zijn er leuke plannen voor de toekomst: “Ik heb een caravan gekocht en ga reizen met mijn vrouw. En gaan wij rijden door Zweden. Ik denk dat wij ook de routes gaan doen die ik met mijn vrachtwagen reed. Daar zie ik naar uit.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden