Transport Online - Volvo FH16 750 pk 10x4 tridem met kruipversnellingen voor Van Wieren Special BV

Volvo FH16 750 pk 10x4 tridem met kruipversnellingen voor Van Wieren Special BV

Volvo FH16 750 pk 10x4 tridem met kruipversnellingen voor Van Wieren Special BV
23-12-2016 17:15 | Nieuw Materieel | auteur Redactie [FE]

EMMELOORD - Van Wieren Special BV, gespecialiseerd in het vervoer en de distributie van zelfrijdende machines tot 100 ton, heeft haar wagenpark uitgebreid met twee bijzondere Volvo-trucks. De door Nijwa Zwolle geleverde Volvo FH16-trekkers zijn volledig luchtgeveerd, voorzien van Volvo Dynamic Steering, I-ParkCool en verder zeer rijk uitgerust zoals bij Van Wieren gebruikelijk is.

“Op zich is dit best een bijzonder verhaal. Wij waren min of meer al jaren in gesprek met Volvo Trucks en Nijwa over het gemis - althans zo zagen wij en onze chauffeurs het - van een kruipversnelling. Deze zou het optrekken met grote gewichten of op een helling eenvoudiger maken”, vertelt Richard de Graaf, Algemeen Directeur van de moederonderneming Van Wieren Beheer BV uit Emmeloord.

“Toen wij in september 2015 werden uitgenodigd door de Volvo Trucks-importeur in Beesd om wat zaken door te spreken, werden we dan ook positief verrast; zij informeerden ons namelijk dat er een nieuwe Volvo I-Shift met kruipversnellingen aan zat te komen. Het was toen nog niet eens voor de volle 100% duidelijk wat het was en de testfase moest nog ingaan. Wij hebben direct tijdens dat overleg, als eerste in Europa, een nieuwe vijfasser met deze versnellingsbak besteld en een paar weken later hebben wij de order omgezet naar twee van deze nieuwe identieke Volvo FH16-trekkers. Op zich best een gok, want verdere gegevens zoals levertijd, prijs en de complete uitrusting waren toen nog niet bekend. Echter, de jarenlange relatie met Volvo Trucks en de mensen van Nijwa is ook deze keer weer doorslaggevend geweest”, geeft De Graaf aan.

De toevoeging aan de versnellingsbak van twee extra tandwielen levert een overbrengingsverhouding op die bijna twee keer zo groot is als bij een standaard I-Shift versnellingsbak. In de laagste versnelling is een overbrenging van 32:1 mogelijk. De snelheid bij gebruik van een kruipversnelling is afhankelijk van de achterasoverbrenging en varieert van 0,5 tot 2 km/uur.

Achteruit werkt de versnelling ook, de overbrenging is dan zelfs 37:1. Met de nieuwe kruipversnellingen kan de truck met hele lage snelheden van slechts 0,5 tot 2 km/u zowel voor- als achteruit rijden. De chauffeur kan nu veel makkelijker met een zware lading op lastige terreinen rijden zoals een gladde ondergrond, op bouwlocaties, in groeven of in bossen. Hoe zwaarder het transport en hoe slechter het wegdek, hoe meer de chauffeur profiteert van een truck met kruipversnellingen.

“Het was krap, maar door de inspanningen van onze Volvo Trucks-dealer Nijwa konden wij op 26 november het eerste transport uitvoeren. De rit naar Eemshaven verliep vlekkeloos! Wij zijn zeer trots op deze bijzondere uitbreiding van ons wagenpark” aldus Richard de Graaf.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,669
Diesel1,281

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions