Clicky


'AB Transport Group wil chauffeurs verplichten vier dagen te werken'

'AB Transport Group wil chauffeurs verplichten vier dagen te werken'
22-12-2016 19:31 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

LELYSTAD - Op 14 december jongstleden heeft de directie van AB Transport Group aan een aantal chauffeurs een brief gestuurd waarin wordt aangekondigd dat deze chauffeurs per 1 januari 2017 in een systeem van vier werkdagen per week zullen worden ingezet. Dat melden de vakbonden FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen vandaag in een nieuwsbrief aan hun leden.

De financiële gevolgen van deze vierdaagse werkweek kunnen wel oplopen tot enkele honderden euro's per maand. Chauffeurs maken zich hierover ernstig zorgen. Zo meldt één van de chauffeurs donderdagmiddag aan de redactie: "Ze willen ons dit opleggen zonder toestemming van de or en de vakbonden. Dit baart ons ernstige zorgen."

Volgens de vakbonden wekt AB Transport Group in de brief de indruk dat zowel de ondernemingsraad (or) als de vakbonden ingestemd hebben met dit systeem. De vakbonden benadrukken echter dat dit niet het geval is. Sterker nog, de or en de vakbonden zijn woedend over de eenzijdige invoering en ondernemen stappen tegen deze maatregel.

De vakbonden waren onaangenaam verrast door de inhoud van de op 14 december vesrtuurde brief aan de chauffeurs. "Tijdens het gesprek waaraan AB Transport Group in haar brief refereert heeft AB haar voornemen tot het ivoeren van een vier dagen systeem wel kenbaar gemaakt, maar inhoudelijk is er, ondanks het aanbod van de vakbonden, niet over gesproken", aldus Linda Slagter(CNV) en Hans Robijn (FNV).

De vakbonden hebben AB Transport Group een brief gestuurd waarin zij protesteren tegen de eenzijdige invoering van het vier dagen systeem en haar opgeroepen de invoering op te schorten en het overleg met de vakbonden te gaan voeren.

De betrokken chauffeurs zijn niet principieel tegen de invoering van een arbeidssysteem maar willen daar wel zelf iets over te zeggen hebben. Samen met de vakbonden willen zij hierover in gesprek met AB Transport Group.