Clicky

 
Transport Online - Einde cao-onderhandelingen Beroepsgoederenvervoer voorlopig niet in zicht

Einde cao-onderhandelingen Beroepsgoederenvervoer voorlopig niet in zicht

Einde cao-onderhandelingen Beroepsgoederenvervoer voorlopig niet in zicht
22-12-2016 11:30 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Op 21 december 2016 vond al weer de vierde onderhandelingsronde voor de cao’s Beroepsgoederenvervoer plaats. De eerste ronde lijkt al weer heel lang geleden, terwijl het einde voorlopig ook nog niet in zicht lijkt te zijn. Toch is het, volgens de vakbonden, ook weer niet zo dat er geen beweging in de zaak zit, maar het gaat zoals altijd: behoedzaam.

Naast de TLN-cao is er opnieuw gesproken over de KNV-cao en hebben kaderleden voorstellen die specifiek over de deelsector 'afval' (zoals bijvoorbeeld werkgelegenheid bij aanbestedingen en vuil werk) gaan, toegelicht.

In de vierde ronde is er over maar liefst 31 onderwerpen, groot en klein, gesproken. Hieronder een selectie van hoofdonderwerpen.

Lonen, looptijd en het loongebouw

TLN heeft eerder voorgesteld een tweejarige cao af te sluiten. Daarbij kwamen ze in de eerste onderhandelingsronde met een loonsverhoging van tweemaal 1,25%. Ditmaal gaf TLN aan dat een driejarige cao ook denkbaar is, maar dan in combinatie met wijzigingen in het loongebouw. De vakbonden hebben aangegeven dat een driejarige cao in elk geval wel gepaard dient te gaan met aanzienlijk meer loonsverhoging dan 1,25% per jaar.

Toeslagen voor onregelmatigheid en voor overuren

Ook hier is TLN met voorstellen gekomen. Wat de overuren betreft is voor de bonden in elk geval heel belangrijk dat werknemers er niet op achteruit mogen gaan. Met toeslagen voor onregelmatigheid wil TLN de toeslag voor eendaagse nachtelijke ritten inruilen voor een ander systeem.

Zeggenschap over arbeidstijden, persoonlijk keuzebudget en duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid betekent eigenlijk: hoe blijf je gezond aan het werk en voor ouderen betekent het hoe kun je daarbij gezond je pensioen halen. Bedenk daarbij dat het ziekteverzuim in de transportsector aanzienlijk is en bovendien toeneemt naarmate werknemers ouder zijn. Iets te zeggen hebben over je eigen werktijden is daarbij belangrijk voor iedereen. Oud en jong. Dan kan het helpen als je een eigen budget kunt maken om vakantiedagen te kopen (of juist te verkopen).

Veranderingen door de Wet Werk en Zekerheid (WWZ)

Op 1 juli 2015 werd de WWZ van kracht. In die wet zijn veranderingen doorgevoerd om te voorkomen dat mensen in tijdelijke contracten bleven steken. TLN lijkt hier de klok terug te willen draaien. Ook vraagt TLN aandacht voor werknemers die met seizoensarbeid te maken hebben.

Nieuwe cao-rondes staan gepland voor 18 januari 2017 en 27 januari 2017.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden