Transport Online - Tot 100.000 euro voor gouden tip over aanslagpleger Anis Amri [+foto]

Tot 100.000 euro voor gouden tip over aanslagpleger Anis Amri

Tot 100.000 euro voor gouden tip over aanslagpleger Anis Amri [+foto]
21-12-2016 18:58 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP/DPA

KARLSRUHE - Het Openbaar Ministerie in Duitsland heeft woensdag een beloning tot 100.000 euro uitgeloofd voor tips die leiden tot de aanhouding van de pleger van de terreuraanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Er wordt jacht gemaakt op een 24-jarige Tunesiër, die ervan wordt verdacht maandag met een vrachtwagen te zijn ingereden op een mensenmenigte in het centrum van de Duitse hoofdstad. Twaalf bezoekers kwamen om, tientallen raakten gewond.

In het officiële opsporingsbevel staat dat de vermoedelijke dader Anis Amri heet, 1,78 meter lang is, zwart haar heeft en bruine ogen en een islamitische bedreiging vormt. Mensen die de gezochte man zien, wordt aangeraden meteen de politie te bellen en niet op eigen houtje te handelen. "Breng u zelf niet in gevaar, want de persoon kan gewelddadig zijn en bewapend.''

Al voor de terreuractie in Berlijn liep er een onderzoek naar de man. Justitie in Berlijn liet de Tunesiër tussen maart en september observeren, omdat hij werd verdacht van het voorbereiden van "staatsgevaarlijke activiteiten''. Hij zou een inbraak hebben voorbereid en van de buit automatische wapens hebben willen kopen.

Het Openbaar Ministerie liet weten dat er een punt achter het observeren van de man werd gezet, omdat de veiligheidsdiensten geen bewijzen tegen de man konden verzamelen.

Ralf Jäger, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, zei dat de Tunesiër in juli 2015 naar Duitsland is gekomen. Sinds februari dit jaar verbleef hij vooral in Berlijn. Kort voor de aanslag op de kerstmarkt was hij nog in Noordrijn-Westfalen. Die deelstaat grenst aan Nederland.

Duitse media meldden dat de Tunesiër contact had met de vorige maand gearresteerde salafistische prediker Abu Walaa. Deze Irakees ronselde volgens justitie rekruten voor Islamitische Staat.

Amri zat in Italië in gevangenis

De Tunesiër heeft ook elders een strafblad. Voordat hij naar Duitsland kwam zat hij in Italië vier jaar in de cel wegens brandstichting in een school.

In eigen land was hij ook een bekende van de politie. De in heel Duitsland gezochte terrorist werd in Oueslatia, waar hij op 22 december 1992 het levenslicht zag, bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens diefstal met geweld.

De vader van Anis Amri liet woensdag via de regionale radiozender Mosaïque FM weten dat zijn zoon ongeveer zeven jaar geleden uit Tunesië verdween en als illegale immigrant in Italië terechtkwam. Na zijn vrijlating dook hij in 2015 op in Duitsland. Hij had nog wel contact met zijn broers maar niet met zijn vader. Deze is door veiligheidsdienst opgehaald voor verhoor om uit te vinden of er sprake kan zijn van radicalisering en betrekkingen met Islamitische Staat.

Oueslatia ligt in het district Kairouan, een religieus centrum in Tunesië, zo'n 160 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tunis. Zoals in zoveel gemeentes op het platteland is de werkloosheid hoog en het perspectief voor de jeugd gering. Tal van families raakten zoons kwijt aan jihadistische groeperingen in Libië, Syrië en Irak.

Naar schatting hebben zeker 4000 Tunesiërs zich aangesloten bij IS of bij vergelijkbare militante groeperingen in het buitenland. Ze worden onder meer via internet geronseld door haatpredikers.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,895
Diesel1,525

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen