Clicky


Nederlander Klaas Haijtema in Myanmar vrijgelaten

Nederlander Klaas Haijtema in Myanmar vrijgelaten
21-12-2016 16:57 | Buitenland | auteur ANP

MANDALAY - De Nederlander die vastzat in Myanmar voor het schenden van een heilig ritueel, is vrijgelaten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Klaas Haijtema uit het Friese Wons was begin oktober veroordeeld tot drie maanden cel omdat hij tijdens een boeddhistische preek de stekker uit een versterker had getrokken omdat het geluid hem stoorde. Hij is vrijgelaten omdat zijn celstraf erop zit.

Een woordvoerder van het ministerie noemt het goed nieuws dat Haijtema weer vrij is en de kerstdagen thuis bij familie kan doorbrengen. De Nederlander is opgevangen door een medewerker van de Nederlandse ambassade in Myanmar om het land te verlaten. Op uitdrukkelijk verzoek van de familie wordt niet bekendgemaakt wanneer Haytema weer terug in Nederland is.

Haijtema was met zijn vriendin in Myanmar op vakantie in de stad Mandalay en de versterker waar hij last van had, hing naast zijn kamer waar hij overnachtte. De zaak werd zeer hoog opgenomen in het land waar monniken een hoog aanzien hebben. Hij werd gearresteerd en ondanks openlijke excuses van Haijtema en bemoeienis van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd hij veroordeeld tot een celstraf.