Clicky


Klopjacht op Tunesiër na aanslag Berlijn

Klopjacht op Tunesiër na aanslag Berlijn
21-12-2016 13:53 | Buitenland | auteur ANP

KLEEF - [update 13:53 uur] Een Tunesische twintiger geldt nu als voornaamste verdachte van de aanslag op een Berlijnse kerstmarkt. De zoektocht van de politie is uitgebreid naar Noordrijn-Westfalen. In deze deelstaat, die aan Nederland grenst, verbleef verdachte Anis A. vermoedelijk voordat hij naar Berlijn ging, meldden diverse Duitse media. Die publiceerden ook enigszins gecensureerde foto's van hem.

De man kwam in beeld toen in de cabine van de vrachtwagen die maandagavond over de kerstmarkt raasde een document werd gevonden met zijn naam erop. Of beter gezegd: een van zijn namen, want volgens recherchebronnen gebruikte hij er meerdere, mogelijk wel acht.

Omroep ARD meldde dat de Tunesiër contact had met de vorige maand gearresteerde salafistische prediker Abu Walaa. Deze Irakees ronselde volgens justitie rekruten voor Islamitische Staat.

De verdachte die nu met man en macht wordt gezocht, zou in 2015 Duitsland zijn binnengekomen als asielzoeker. Kennelijk had hij geen uitzicht op een verblijfsstatus: het document dat werd gevonden maakte duidelijk dat hij slechts werd 'geduld' in Duitsland en zijn uitzetting is uitgesteld. Het formulier is volgens Duitse media uitgegeven door de autoriteiten in Kleef, net over de grens bij Nijmegen.

Over de leeftijd van de man doen tegenstrijdige berichten de ronde, waarschijnlijk doordat hij aliassen gebruikte. Der Spiegel schreef dat hij in 1992 is geboren in het Tunesische Tatouine. Officiële bevestiging van zijn identiteit ontbreekt nog. Later in de middag geeft de minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen een persconferentie.

Persbureau DPA meldde op basis van bronnen binnen de veiligheidsdiensten dat in de deelstaat ,,onmiddellijke maatregelen'' worden genomen. Maar wat er precies staat te gebeuren, is vooralsnog onduidelijk.