Clicky


Machinisten dreigen te staken, NS naar rechter

Machinisten dreigen te staken, NS naar rechter
21-12-2016 17:27 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

TILBURG - Machinisten van vakbond VVMC willen vrijdagochtend actievoeren tegen het zogenoemde rondje om de kerk, het steeds maar weer rijden op vaste trajecten. De VVMC roept haar leden in Amsterdam, Rotterdam en Hoofddorp op om tot 's ochtends 11.00 uur het werk neer te leggen. Het is nog niet bekend hoeveel machinisten mee willen doen. De NS spant een rechtszaak aan om de staking te voorkomen.

Volgens de VVMC worden machinisten minder oplettend als ze telkens hetzelfde traject moeten rijden en leidt dat tot gevaarlijke situaties. De bond ligt al langer overhoop met de directie van de NS over dit punt. Afgelopen zondag verliep een ultimatum aan de directie.

De NS geeft toe dat er voor machinisten meer variatie moet komen, maar vindt de verouderde term 'rondje om de kerk' niet passen. Volgens de NS is het werk in november al gevarieerder geworden, omdat sindsdien op meer trajecten wordt gereden. In april 2017 wordt nog meer variatie in de roosters doorgevoerd.

Volgens de NS wordt nog volop gewerkt aan het aanbrengen van verbeteringen en veroorzaakt een staking bij voorbaat overlast. De rechtszaak dient donderdagmiddag voor de rechtbank in Breda.