Clicky


Tientallen doden bij vuurwerkexplosie Mexico

Tientallen doden bij vuurwerkexplosie Mexico
21-12-2016 10:31 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

TULTEPEC - Na de verwoestende reeks explosies op een Mexicaanse vuurwerkmarkt worden nog 53 mensen vermist. Gouverneur Eruviel Avila maakte dat bekend toen de rook boven het terrein was opgetrokken. Tot nog toe zijn 31 doden geteld. Zeker 72 mensen zijn gewond geraakt. Een deel van de slachtoffers heeft zeer ernstige brandwonden opgelopen.

Mexicanen steken vaak vuurwerk af op feestdagen. Met kerst en Nieuwjaar op komst hadden de verkopers grote voorraden aangelegd. Toen het misging, greep het vuur dan ook razendsnel om zich heen. De enorme rookwolken, voortdurende knallen en lichtflitsen in de lucht veranderden het aangezicht van de markt in een mum van tijd in dat van een oorlogsgebied. De meeste van de driehonderd kraampjes zijn met de grond gelijkgemaakt.

"Alles is vernietigd, het was verschrikkelijk'', vertelde een 24-jarige vrouw die het drama zag gebeuren onthutst. "Lichamen werden gewoon weggeslingerd, ook veel kinderen. Het is het ergste dat ik ooit heb gezien.''

De precieze oorzaak van de vuurwerkramp wordt nog onderzocht, maar de chef van de hulpdiensten in Tultepec wees direct op een gebrek aan adequate veiligheidsmaatregelen. Een functionaris van de deelstaat stelde op zijn beurt dat de markt vorige maand nog was geïnspecteerd. Er werden toen geen overtredingen gevonden.

In iets meer dan tien jaar is de befaamde San Pablito-vuurwerkmarkt nu drie keer getroffen door explosies. In 2005 ging het vlak voor de viering van de Mexicaanse onafhankelijkheidsdag mis en werden honderden kraampjes verwoest. In 2006 was het weer raak, met vergelijkbare gevolgen.