Clicky


Vestia claimt 800 miljoen bij Deutsche Bank

Vestia claimt 800 miljoen bij Deutsche Bank
21-12-2016 09:30 | Financieel | auteur ANP

ROTTERDAM - Vestia claimt honderden miljoenen euro's bij Deutsche Bank. Volgens de woningcorporatie had het Duitse financiële concern een belangrijk aandeel in het derivatendebacle dat Vestia en de corporatiesector in totaal meer dan 2,5 miljard euro schade heeft opgeleverd. De schade door Deutsche Bank wordt vooralsnog geschat op ruim 800 miljoen euro.

Vestia kwam in 2012 in financieel zwaar weer door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico's af te dekken. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om de grootste corporatie van Nederland overeind te houden.

De vordering, die is ingediend bij het High Court of Justice in Londen, is er vooral op gebaseerd dat Deutsche Bank "wist van, dan wel verantwoordelijkheid had voor'' de omkoping, door tussenpersonen, van de voormalige kasbeheerder van Vestia die de omstreden derivatencontracten had gesloten. Met betrekking tot die praktijken wordt momenteel ook een strafzaak gevoerd.

Voor Deutsche is de claim al de zoveelste kostenpost die dreigt voor de bank. De afgelopen tijd leefden er al grote zorgen over de toekomst van het concern, onder meer door een miljardenboete die de bank in de Verenigde Staten boven het hoofd hangt vanwege misstanden uit het verleden.

Vestia spant zich al langer in om de schade van het derivatendebacle te verhalen op diegenen die de schade direct of indirect veroorzaakt zouden hebben. Eerder zijn al schikkingen getroffen met voormalig topman Erik Staal en oud-commissarissen van de corporatie en met ABN AMRO. De civiele rechtszaken tegen de kasbeheerder en tegen accountantskantoren Deloitte en KPMG lopen nog.