Clicky


AfD: Duitsland niet meer veilig

AfD: Duitsland niet meer veilig
20-12-2016 12:41 | Buitenland | auteur ANP/DPA

BERLIJN - De rechtspopulistische partij AfD vindt dat de Duitse regering indirect medeverantwoordelijk is voor de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. Partijvoorzitter Frauke Petry stelde dinsdag dat de Duitse regering de grenzen de afgelopen tijd feitelijk open heeft laten staan.

"Duitsland is niet meer veilig'', oordeelde de AfD-voorzitter. "En het was eigenlijk de taak van bondskanselier Merkel om dat tegen de burgers te zeggen.'' Petry wees Merkel eerder al aan als hoofdverantwoordelijke voor de "gevaarlijke immigratiechaos'' in het land.

Ook voor de CSU, de Beierse zusterpartij van Merkels CDU, is het terroristische geweld aanleiding om opnieuw te pleiten voor veranderingen in het immigratie- en veiligheidsbeleid. "We zijn dat verschuldigd aan de slachtoffers, iedereen die erdoor is geraakt en aan de hele bevolking'', zei partijleider Horst Seehofer. Hij is al langer kritisch over het in zijn ogen te ruimhartige asielbeleid van de regering waar zijn partij aan deelneemt.

Dat de dader mogelijk een vluchteling was die in Duitsland bescherming kreeg aangeboden, leidde ook in andere Europese landen tot felle reacties. De Slowaakse premier Robert Fico verwacht naar eigen zeggen dat Europese kiezers zullen aandringen op meer maatregelen om migratie aan banden te leggen.

"De feiten zijn simpel: een migrant die aankwam en Duitsland en de vluchtelingenstatus kreeg, wordt nu ondervraagd als verdachte van een gruwelijk en walgelijk misdrijf'', zei de premier dinsdag op een persconferentie.