Clicky


Lagarde schuldig aan nalatigheid

Lagarde schuldig aan nalatigheid
19-12-2016 16:46 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

PARIJS - Voorzitter Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is maandag schuldig bevonden aan nalatigheid. De Franse rechters besloten ook dat de zestigjarige Lagarde geen straf krijgt.

Lagarde zou in 2008 als Frans minister van Financiën en Economische Zaken niet hebben ingegrepen bij een compensatieregeling voor zakenman Bernard Tapie. Hij kreeg indertijd 400 miljoen euro van de staatsbank Crédit Lyonnais na een geschil over de verkoop van zijn meerderheidsaandeel in de Duitse sportfirma Adidas.

De IMF-voorzitter was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Ze was volgens haar advocaat eerder al teruggevlogen naar Washington, waar het IMF zetelt. De jurist kondigde aan onmiddellijk te gaan kijken naar mogelijkheden om de uitspraak aan te vechten.

Het vonnis is opvallend, omdat de aanklager eerder aanstuurde op vrijspraak. Jean-Claude Marin zei vorige week dat de verhoren geen bewijs hebben opgeleverd voor de aanklacht en dat hij tegen een veroordeling was.

Het is de tweede keer in enkele jaren tijd dat een voorzitter van het IMF in opspraak raakt. Zo nam Fransman Dominique Strauss-Kahn in 2011 ontslag als voorzitter van het fonds nadat hij in de Verenigde Staten was opgepakt omdat hij zich zou hebben vergrepen aan een kamermeisje.

Het IMF liet na de uitspraak weten dat het bestuur van het fonds naar verwachting op korte termijn bijeen komt om zich te buigen over "de meest recente ontwikkelingen''.