Clicky


KLM overstag in pensioenconflict met piloten

KLM overstag in pensioenconflict met piloten
16-12-2016 13:01 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

BADHOEVEDORP - KLM is tegemoetgekomen aan de eisen van pilotenbond VNV in het slepende pensioenconflict. Dat laten de bond en KLM vrijdag weten. Daarmee zijn verdere rechtszaken en eventuele pilotenacties van de baan.

De pensioenen van KLM-piloten stegen tot voor kort altijd mee met de inflatie, dankzij de toezegging dat de luchtvaartmaatschappij bijspringt als dat nodig is. Die afspraak werd door de KLM eenzijdig opgezegd, omdat de bijstortingen te duur werden. Volgens een woordvoerder van de VNV is KLM nu overstag gegaan en wordt er teruggekeerd naar de oude situatie.

De KLM-verkeersvliegers zeggen begrip te hebben voor de wens van KLM om iets te doen aan de pensioenregeling. De bond sluit niet uit dat wanneer er volgend jaar wordt gesproken over een nieuwe cao voor de piloten ook zal worden meegedacht over een oplossing voor de dure pensioenregeling.

Bij de luchtvaartmaatschappij speelt nog wel een conflict met het cabinepersoneel over arbeidsvoorwaarden. KLM verlaagde vanwege het uitblijven van een akkoord over kostenverlagingen de inzet van cabinepersoneel op een deel van de vluchten. Het cabinepersoneel voerde daar wekenlang actie over.

De ondernemingsraad (or) en KLM troffen elkaar daarvoor voor de rechter. Die beslist over vier weken of de or adviesrecht heeft over de ingreep van KLM. Eerder werd wel ook al een oplossing gevonden voor een pensioenconflict van KLM met het cabinepersoneel.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)