Clicky


Europees akkoord over Oekraïneverdrag

Europees akkoord over Oekraïneverdrag
15-12-2016 19:59 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De 28 EU-leiders hebben donderdag in Brussel ingestemd met een juridisch bindende verklaring over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd. Met het akkoord kan hij een volgende stap zetten naar goedkeuring van het verdrag door Nederland.

De tekst legt een aantal zaken in het verdrag "feitelijk'' uit, bedoeld om zorgen bij Nederlandse nee-stemmers in het referendum van april weg te nemen. Een belangrijk element is dat het verdrag Oekraïne geen recht geeft op (kandidaat-)lidmaatschap van de EU.

Ook staat in het besluit dat het verdrag EU-lidstaten niet verplicht tot extra veiligheidsgaranties of financiële verplichtingen. Daarnaast wordt benadrukt dat het Oekraïners niet het recht geeft in Europa te werken of wonen.

"Het was niet leuk maar nodig. Het is nu klip en klaar wat het verdrag wel en niet behelst', aldus Rutte, die zei de veiligheid van Nederland "overeind'' te hebben gehouden. Volgens hem hebben sommige EU-leiders "een extra mijl" moeten afleggen om akkoord te gaan met de verklaring. Daar is hij "erkentelijk" voor.

Vooral Polen had moeite met de tekst, maar premier Beata Szydlo ging uiteindelijk overstag. Het alternatief was dat het verdrag helemaal van de baan zou zijn. Rutte noemde dat "het grootste cadeau dat we aan Vladimir Poetin hadden kunnen geven''. Om de Russische dreiging het hoofd te bieden is het volgens hem "cruciaal'' de Europese eenheid te bewaren.

Rutte wilde niet zeggen of hij opgelucht of blij was nu de kogel door de kerk is. Wel zei hij dat het kabinet vrijdag een besluit neemt over het indienen van de goedkeuringswet. De Tweede, en daarna de Eerste Kamer, moeten het Europese besluit aanvaardbaar vinden en het verdrag goedkeuren. Pas dan kan Nederland als laatste van de 28 lidstaten ratificeren.

Dat is nog geen gelopen race, omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. "Ik ga daar nu voor knokken."

De nu overeengekomen tekst tussen de EU-landen kan alleen worden veranderd na een unaniem besluit. "Nederland heeft dus een veto."